Експерти о будућности Авганистана

15-10-2013 10:53:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Будућност Авганистана и проблеме Централно-Азијског региона, повезане с њим, разматрали су на конференцији у Бишкеку дипломати, оријенталисти, политиколози и новинари – више од 130 учесника. Стручњаци су покушали да прогнозирају евентуални развој ситуације после повлачења снага НАТО-а из Авганистана. Закључке експерата и њихове препоруке износи наш дописник у Киргизији Бакит Аман.

Почев од 2014. године Авганистан и читав Централно-Азијски регион могу да се суоче са великим невољама. Експерти не искључују да ће се после повлачења снага НАТО-а из Авганистана активирати међународне терористичке организације и бити повећан ток дроге. Ради супротстављања тим опасностима учесници конференције, одржане у Бишкеку, пре свега су позвали међународну заједницу да пружи могућу помоћ Авганистану у одржавању будућих председничких избора. Према њиховом мишлењу, постојање ефикасних власти и јаке армије ће допринети повећању сопствене безбедности, што ће на крају крајева, утицати на негативне чиниоце, који полазе од Авганистана. Уз помоћ Исламској Републици у успостављању државе државе-чланице ОУКБ разматрају и друге могуће варијанте развоја ситуације. Пред микрофоном је генерални секретар ОУКБ Николај Бордјужа.

- Не кријем да се спремамо за непожељни развој ситуације и негативне последице оног, што се данас дешава у Авганистану. Ради тога су предузете конкретне мере. Постоје планови који се реализују. Шефови држава-чланица организације посвећују томе велику пажњу. Последњих година ниједан сусрет није одржан, а да не би се разматрао прорблем Авганистана, и то веома конкретно.

Специални представник генералног секретара УН Мирослав Јенча је скренуо пажњу учесника да без обзира на помоћ светске заједнице Авганистану у успостављању државе, после повлачења снага НАТО-а, треба повећати те напоре, јер ће земља остати насамо са унутрашњим проблемима. Један од негативних резултата таквог развоја догађаја је нагли раст броја избеглица. Они ће се најпре усмерити у стабилније земље ОУКБ. Према оцени представника Врховног комесара УН за послове избеглица у Централној Азији Савера Азама, данас је више од 6 хиљада Авганистанаца спремно да напусти земљу. Осим хуманитарних проблема, као што су смештај, исхрана, пружање медицинских услуга, могу да настану и други. Заједно с избеглицама ће бити повећан и ризик доспевања у државе Централне Азије оружја и дроге. О том проблему је у свом иступању рекао министар иностраних послова Киргизије Ерлан Абдилдаев.

- Преко Киргизстана, преко такозване Северне маршруте пролазе регионалне маршруте за транспортовање наркотика. Без обзира на доследну антинаркотичну политику, које се придржава република током читавог периода независности, за сада није пошло за руком да се потпуно обустави ток читавог авганистанског наркотрафика. Нажалост, такво је стање ствари и у другим земљама тог региона, као и у земљама-примаоцима дроге.

Приликом сусрета се чуло мишлење да повлачење снага НАТО-а из Авганистана не може да се сматра пуновредним. У земљи ће у било ком случају остати приватне војне компаније. Међутим, треба узети у обзир да нико није укинуо опасност ширења радикалног исламизма. На територији Авганистана, према подацима мониторинга, функционише мноштво логора за припрему терориста. Земље Централне Азије данас се активно баве учвршћењем државних граница. Међутим, према мишлењу експерата, у рату против међународног тероризма не постоје границе.

Бакит Аман,