САД у Авганистану: отићи или остати

15-10-2013 11:03:42 | | Глас Русије, фото: U.S. Air Force, en.wikipedia.org/ vosto |


Џон Кери је одлетео из Кабула, не решивши само један проблем – имунитет трупа САД на територији Авганистана од судбоносног гоњења од стране правосудних органа ове земље. Управо овај проблем решаваће Лоја Џирга у новембру.

Без позитивне одлуке савета старешина, САД ће заиста морати 2014. да повуку читав свој војни контигент. Тако нешто се већ дешавало: 2011. године због одбијања руководства Ирака да пристане на „имунитет трупа“ САД у овој земљи, нису потписале исти такав споразум и Американци су повукли своје трупе. Теоријски исто може да се понови у Авганистану.

Још у суботу на заједничкој конференцији за штампу са председником Авганистана, Џон Кери је изјавио да без решавања овог питања „билатералног споразума о безбедности, нажалост, неће бити“. По Керијевим речима, што се тиче јурисдикције, свуда где се налазе трупе САД, укључујући Јапан, Јужну Кореју, Европу и Африку, оне делују по јединственом стандарду. И Авганистан не може да буде изузетак. По Керијевим речима, „ако се не реши питање јурисдикције, ми не можемо да шаљемо трупе, пошто немамо право да подвргавамо грађане САД таквој недоређености у погледу њиховог права на живот“. Кери је довео у сумњу и термин „имунитет трупа“ који изазива неприхватање партнера.

- Дозволите ми да прецизирам. Имунитета нема, доказали смо то већ много пута. Нажалост, има превише много примера када је неко (од војника армије САД у иностранству) кршио закон, он је увек добијао одговарајућу казну. Сада се у затворима САД налазе људи који плаћају оно што су учинили.

По његовим речима, сваки грађанин САД који се налази у саставу експедиционих трупа и крши закон, биће судски гоњен у пуној мери и сваки прекршилац закона или криминалац ће бити кажњен. Али, наравно, по америчким законима.

То је опште прихваћена пракса и став САД у погледу „имунитета трупа“ ничим се не разликује од услова боравка војних контигената било које земље ван њених граница, тим пре у условима вођења борбених дејстава. Али авганистанка страна из неких разлога врло дуго и тешко решава тако очигледно питање. О чему се ради?

Трошкови за безбедност сада премашују буџет Авганистана, а његове оружане снаге још дуго неће моћи самостално да испуне све задатке вођења бојевих дејстава. Очигледно да руководство земље то одлично схвата. Али отворено да објави народу да земља фактички нема суверенитет – политичко је самоубиство актуалног режима. Тако да све демонстративне „свађе“ авганистанског председника са западним савезницима само су традиционална пропаганда авганистанских власти, срачуната искључиво на унутрашње тржиште.

Није случајно у суботу Хамид Карзај већ изјавио да кључне области у којима је постигнут прогрес укључују сагласност САД да после 2014. године не спроводе једностране војне операције против терориста. По његовим речима, од 2015. године неће се вршити никаква произвољна дејства и операције САД и нама је био дат писмени документ са гранцијама осигурања заштите живота и имовине нашег народа.

И америчка страна већ после одласка Керија из Кабула објавила је да је остало усагласити само детаље билатералног споразума о безбедности и радне групе две земље већ могу да раде на нацрту овог документа. Тако да Лоја Џирга тешко да ће поновити лакомислену одлуку својих ирачких колега. Тим пре видевши њен жалосни резултат.

Вадим Ферсович,