Курбан-бајрам ће у Москви обележити 150 хиљада муслимана

15-10-2013 04:41:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Више од 150 хиљада муслимана окупиће се 15. октобра у московским џамијама да прослави Крубан-бајрам, празик жртвовања и окончања великог ходочашћа у Меку. У томе како је прошла припрема за празник, о животу муслимана у Русији говорио је за Глас Русије заменик председника Савета муфтија Русије Рушан Абајасов.

Муфтија је истакао да узимајући у обзир велику најезду верника у Москви су обавељене велике припреме. Према договору са владом Москве издвајају се додатна места на којима верници могу да обаве празничну молитву и чују проповед. Исто се дешава у подмосковским градовима, како би муслимани могли да обаве празничне молитве у близини својих домова. У Подмосковљу су направљене специјалне фарме и кланице где може да се изврши обред приношења жртве.

- Ове дане проглашавамо у нашим Духовним управама муслимана у разним регионима Данима добротворних акција. Део меса жртвованих животиња, намринице, поклоне дајемо у дечије домове, интернате. Одлазимо тамо да поделимо своју радост са онима који су данас можда лишени таквих могућности или су унесрећени.

Према речима Рушана Абјасова, у Москви муслиманима за сада недостају џамије и Савет муфтија Русије преговара тим поводом са владом Москве. Истовремено већ се завршава изградња саборне џамије у центру престонице.

- Сви основни бетонски радови су завршени, постављена је купола, постављени су минарети. И надам се да ћемо се до краја 2015. године, дај Боже, радовати отварању Московске саборне џамије. Она ће бити највећа не само у Русији, већ и у Европи, моћи ће да прими више од 10 хиљада верника, а укупна површина ће износити 17 и по хиљада квадратних метара.

По речима муфтије, данас у Русији одвија се препород ислама на основу ставова Устава земље, усвојеног пре 20 година. У том периоду обновљено је или играђено више од 7 хиљада џамија. Делује пет исламских универзитета: у Москви, Казању, Уфи, Грозном и Махачкали, као и неколико десетина средњошколских установа. Хиљаде школа је направљено уз сваку џамију, уз сваку муслиманску општину.

Рушан Абјасов је подвукао да Савет муфтија Русије који он представља гради партнерске односе са властима на разним нивоима. На пример, духовни лидер муслимана Русије муфтија шеик Равиљ Гајнутдин члан је Председничког савета за сарадњу са религиозним заједницама. Широко је заступљено исламско свештенство у друштвеним саветима у оквиру министарстава и ресора. Такво партнерство, наравно, користи и држави и религиозним заједнициама, пошто доприноси развоју грађанског друштва у Русији.

Андреј Иљашенко,