Случај грађанског друштва и државе

15-10-2013 12:55:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Московска полиција утврђује идентитет личности иницијатора масовних нереда на југу руске престонице. Јуче, у кварту Бируљово на југозападу престонице било је ухапшено скоро 400 особа. То су учесници погрома на кванташкој пијаци и тржном центру Бирјуза. Повод за нереде постало је убиство 25-годишњег московљанина Јегора Шчербакова које је починио непознати нападач. Истражни комитет је преузео случај под посебну контролу.

Власти Москве су формирале штаб за регулисање ситуације. На његовом челу је градоначелник. МУП је добио налог да што пре ухвати починиоца. Данас полиција претражује градске пијаце.

Истовремено полиција ради и са ухапшенима у току погрома, изјавио је шеф МУП-а Владимир Колокољцев.

- Са свим иницијаторима и провокаторима морамо да сарађујемо само у оквиру кривичних дела која се истражују, они треба да срађују са истрагом и да сведоче како би својим покајањем заслужили наклоност суда. Ни о каквим договорима са прекршиоцима не може бити речи.

Укупно је после нереда било задржано 380 особа. Према подацима МУП-а за 70 њих су већ састављени административни протоколи, двоје активних учесника масовних нереда задржано је још на 48 сати ради даље истраге. Провере се врше и на кванташкој пијаци, где су се десили погроми. Догађаји на југу Москве подигли су на површину давно сазреле проблеме, истакао је председник посматрачког савета Института за демографију, миграције и регионални развој Јуриј Крупнов.

- Гиганским бројем миграната који се концентришу у великим градовима не бави се у суштини нико. То је све препуштено појединим привредницима, дијаспорама. Људе не нервирају мигранти, ма колико би неко хтео да усмери управо на њих гнев, већ то што нема строгог поретка и поштовања закона.

Рад треба да се врши стално, а не само после новог таласа насиља, уверен је заменик председника Државне думе за послове националности Михаил Старшинов.

- Сви конфликти сличне врсте развијали су се као из копир-машине. Грађане нико не слуша, нико не реагује, ни органи унутрашњих послова, ни локалне власти. Треба разговарати о муниципалној полицији, ако администрирање данашњег система органа МУП-а није ефикасно.

Са своје стране представник за људска права Владимир Лукин је уверен да проблем није у одсуству закона, већ у корупцији. По његовим речима општинске власти једноставно затварају очи пред оним што се дешава, мада треба свакодневно да раде непосредно са мигрантима и да зближавају националности, каже Владимир Лукин.

- Треба предузети мере за асимилацију људи, постоје специјалне технологије интеграције нових људи у друштво. Оне делују у Немачкој, Француској и низу земаља, мада тамо такође има конфликата. Општинске власти треба да се баве конкретним послом, да зближавају људе, да откривају неформалне вође и да са њима раде. То је ствар и грађанског друштва и државе.

Представник за људска права предложио је да се јавност и правобраниоци укључе у разматрање овог проблема, као и да се изврши парламентарна истрага догађаја у Бируљову.

Ана Хрустаљева,