Светски џихад: религија, политика или бизнис?

16-10-2013 10:32:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Истрага Гласа Русије је потврдила: џихад већ куца на врата европских престоница. Кампови за припрему вехабита успешно и дуго делују у европским земљама, па и у читавом свету. Власти европских земаља или гледају на то кроз прсте, или намеравају да прећуткују чињенице.

Ал-Каида, одазови се! 20-годишња Францускиња је покушала да успостави везу са терористима из ужасне организације преко Интернета. Истина, француска полиција је у том случају испољила професионализам: девојку су привели како би утврдили у ком циљу је тражила контакте са Ал-Каидом.

Чињенице сведоче о томе да су радикални исламисти у Француској све активнији. И бавећи се појединачним случајевима, европске власти затварају очи пред глобалним проблемом – такве тачке гледишта придржава се, на пример, стручњак L European Security Intelligence and Strategy Center Ален Шуе.

Реч је о случају из криминалне хронике, има младих људи који се често занимају на Интернету за делатност Ал-Каиде. Истовремено не треба преувеличавати размере ове појаве – у поређењу са петимилионском муслиманском заједницом у Француској ови случајеви су малобројни. Код нас постоји мрежа унутрашњег политичког обавештавања која има пуну представу шта се дешава у ризичним заједницама.

Са територије суседне Белгије француска слика изгледа сасвим другачије, рекла је за Глас Русије почасни председник белгијског сената Ан-Мари Лизен.

- Ми, било у Француској или у Белгији, блежимо чињеницу да се наставља регрутовање омладине, као и људи средњих година ради операција у име џихада. Људи се шаљу да ратују за новац – постоје одређене државе које плаћају такве операције. Операције врбовања врше људи суниске вероисповести и екстремистичког усмерења. Њима је несумњиво бави Саудијска Арабија. У тој земљи владају и таква расположења да они могу да наставе да финансирању регруте и без америчке подршке. Али мислим да је то превара.

Још шокантније податке наводи у својој новој књизи Залутали француски новинар Жан- Мишел Верноше. Он је туврдио да у последње време у Француској било је припремљено око 400 терориста вахабита који су послати да се боре за сиријску опозицију. Прогноза Варношеа подсећа на сцене из романа антиутопије: Фрнацузи не треба да се чуде ако за 10 година њих буду истеривали на намаз под цевима аутомата, ако буде струшен Нотр Дам, буду посечени виногради и њихове жене и кћери буду умотане у фереџу. То је бити нова вахабитска Француска.

Наредних година кризно жариште у офанзиви радикалног ислама у Европи може да постане Балкан. Тако на северу Црне Горе, недалеко од границе са Косовом, одржан је традиционални „камп“ вахатиба. Овај састанак се одвијао под заставама Турске и Саудијске Арабије. Према последњим подацима, сада у североисточним деловима Црне Горе (претежно муслиманским, најсиромашнијим у земљи) обитава најмање 200 следбеника радикалног ислама. Чини се, то није тако много. Ипак Агенција за националну безбедност забринута је растом таквих расположења и изјављује о директној опасности по земљу.

А у Босни и Херцеговини вахабите често тернирају у школским салама за физичко. И то без обзира на то што се за постоајање кампова и читавих оружаних одреда под окриљем Ал-Каиде зна одавно. Доказано је да су терористи обучени на територији БиХ умешани у минирање возова у Мадриду 2004. године. И ситуација се од тада, чини се, није посебно променила: на телима убијених терориста опозиције у Сирији често се налазе босански пасоши. Из близа радикални екстремизам познаје и Македонија. А данас на Косову у великом кампу Качаник којим руководе ветерани ОВК, обучавају се добровољци који се шаљу да ратују у Сирији. И нажалост то је само једна тачка у широкој географији кампова за припрему терориста које финансирају Запад и САД, истакао је у интервјуу за Глас Русије експерт из Немачке доктор Ханс Крех.

- На ову тему постоји врло занимљив извештај угледног америчког листа Defense and foreign affair strategic policy, објављен пре неколико месеци. Ако је веровати овом извештају, специјалне службе САД већ низ месеци припремају у Јордану 3 хиљаде терориста за марш на Дамаск. У арапским листовима сам читао да су француске специјалне службе такође умешане у припрему одреда терориста.

Главни финансијери џихада не желе да се уче на својим грешкама. Први исламистички експедициони корпус био је формиран уз подршку САД још за време авганистанског рата 1979-89. године. Уз активно учешће западних и блискоисточних формирани су многобројни одреди који су ратовали против совјетске армије. То је довело до наглог пораста насиља: терористички акти су се изводили у Саудијској Арабији, Египту, Алжиру, Мароку. Даље следи црни септембар 2001. године у САД експлозије у Мадриду, Лондону, недавни терористички акт у Бостону. Ипак, Запад је до данас уверен да нови моџахедини јесу само марионете у његовим вештим рукама. И то примећује да је веза одавно прекинута.

Игор Силецки,