Кинеске љубавнице и корупција

16-10-2013 11:03:57 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Данас су се многи богати Кинези вратили древној пракси издржавња љубавница која је увек била у Кини симбол социјалног успеха. Љубавнице су постале неодвојиви део живота успешних кинеских бизнисмена и владиних чиновника, о чему сведоче многи судски процеси последњих година.

Како сматра социолог из Академије друштвених наука Кине Ли Јонхо, међу кинеским мушкарцима високог социјалног нивоа љубавнице су већ норма понашања. Мислим да многи кинески мушкарци имају комплекс цара, примећује социолог. Бити цар такође значи имати много љубавница. То је оно чиме се они поносе. Они разматрају жене као доказ свог успеха. Социолози говоре чак о буму љубавница у Кини. Наравно, сексуални скандали се дешавају у свим земљама. Ипак одлика Кине је у томе што државни чиновници много лакше троше и државна средства како би осигурали своје љубавнице. Зато су љубавнице постале у Кини један од симбола корупције.

У једном од недавних академских реферата, пише лондонски лист Аеон, који је ојбавио недавно велико истраживање на тему љубавница у Кини, истиче се да 95% чиновника који су окривљени прошле године за корупцију, имало је љубавнице. При томе у неким случајевима на десетине њих. Један од чиновника Департмана земљишних и природних ресура провинције Гуандун имао је 47 љубавница. Бивши министар железнице, осуђен почетком ове године за корупцију, Лиу Чихцан, имао је по гласинама најмање 18 љубавница. Бивши заменик шефа Државног комитета за послове развоја и реформи Кине Лиу Тиехнанг у Мају ове године изгубио је дужност пошто је његова бивша љубавница изнела новинарима фелике финансијске афере чиновника. Један од последњих био је случај заменика директора Државне администрације архива Фанга Јуеха. Њега је раскринкала његова бивша вољена, 26-годишња Чи Јингнанг пошто је пронашла да је мушкарац који јој је понудио брак ожењен и има сина. Сама ова чињеница мало је шокирала кинеско друштво. Шокирале су новчане суме које је Фанг Јуех исплаћивао својој љубавници: она је добијала од њега по хиљаду долара дневно! Многи су се питали: како је могао себи да дозволи такве трошкове са скромном платом државног чиновника?

Пракса држања љубавница постала је већ толико проширена да су почели да се разликују разни типови љубавница. Основне су ернај и сјаосан. Ернај је по правилу жена из сеоских региона земље, која почиње своју каријеру у масажним салонима и другим установама где могу да се пружају услуге сексуалног карактера. Прагматичан прилаз ових жена у животу привлачи мушкарце који имају новац и желе да држе љубавницу. Обично ернај добија на привремено коришћење стан и стабилно издржавање. У Пекингу то је око 20 хиљада јуана месечно, а у малим градовима од 5 до 10 хиљада. Осим тога, порковитељ им поклања поклоне, а понекад купује кућу у сеоским регионима Кине. Са таквом великодушном подршком ернај прилично брзо стиче почетни капитал. Накупивши новац, она брзо завршава односе са покровитељем и почиње свој бизнис. Ернај одлично схвата своје место и не покушава да раздвоји покривитеља са породицом.

А сјаосан које су ближе традиционалном западном поимању љубавнице имају сасвим други циљ – оне теже браку. Већина њих има стални посао и виши ниво образовања него ернај. Обично су то девојке из града које ступају у односе из емоционалних разлога, а зато не очекују материјалну компензацију. Једна од таквих жена је признала допсинику лсита Аеон: Имам паре. Моја породица је прилично богата. Једноставно сам хтела да будем његова љубавница зато што осим жене он није имао друге пријатељице.

Сјаосан и ернај крстаре великим градовима Кине у раскошним аутомобилима, изазивајући завист и резигнацију околине. Ернај такође дају допринос скоку цена на некретнине у великим градовима, пошто бизнисмени и чиновници труде се да населе љубавнице близу свог посла. Таква пракса је довела до тога да се у неким градовима појаве читави квартови насељени усамљеним привлачним женама.

Јекатерина Зубицка,