Олимпијски пламен иде на Северни пол

16-10-2013 04:02:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Штафета олимпијске ватре је избила на нову етапу. Из Мурманска је стартовала јединствена експедиција – руски атомски ледоломац "50 година Победе" доставиће олимпијски пламен на Сверни пол.

Свечану церемонију испраћаја олимпијске бакље Заполарје је дочекало са јаким ветром и вејавицом, мада непогода није могла да поквари празник. Поред гигантског брода украшеног тракама и плакатима са мотивом „пачворка“ олимпијаде у Сочију, до подне се окупио велики број људи. Међу њима била је губернатор Мурманске области Марина Ковтун. У свом излагању она је истакла да ће арктичка етапа олимпијске штафете постати не само легенда читавог олимпијског покрета, већ и симбол отворености Русије за своје стране партнере.

- У саставу експедиције су представници Арктичког савета – наши парнтери. То само подвлачи добру вољу Русије за проширивањем међународне сарадње на Арктику. Путовање олимпијске бакље на Арктик помаже да се покаже читавом свету невероватна лепота наше крхке северне природе, коју, наравно, треба чувати. И ми ћемо чинити све да је сачувамо у свом првобитном виду.

На челу експедиције је познати руски истраживач Арктика и Антарктика Артур Чилингаров. Пре него што се попео на палубу атомског ледоломца, он је изразио наду да ће напори поларне експедиције бити надокнађени многобројним победама олимпијске реперезентације Русије на Играма у Сочију:

- Живот у Русији нераскидиво је везан за Арктик, у тој експедицији ми ћемо испунити све задатке који стоје пред нама. И као савет који дају поларним истраживачима, а данас и спортистима, јер ради њих идемо на Арктик, ради њих дајемо своју енергију, не само своју већ и нуклеарну, како би руски спортисти победили на Олимпијади у Сочију: „Борити се и тражити, наћи и не предати се!“ Напред, на Арктик, ура!

Ледени поход атомског ледоломца "50 година Победе" према полу трајаће око седам дана. На путу ће пратити бакљу 11 носилаца из 8 земаља чланица Арктичког савета. Специјална лампада са пламеном ће се чувати у посебној кабини ледоломца. Пошто је ледоломац пребаци у најсевернију тачку земљине кугле, учесници олимпијске експедиције ће пронети упаљену бакљу по палуби брода и сантама ка географској тачки Северног пола, где ће Артур Чилингаров упалити олимпијски пламен Сочи-2014. Повратак експедиције у Мурманск планиран је за 30. октобар.

Григориј Малењин,