ЕУ може да реанимира нафтовод из Украјине у Пољску

17-10-2013 01:41:03 | | Глас Русије, фото: © Nord Stream/www.nord-stream.com/ vosto |


ЕУ намерава да доврши нафтовод Броди-Адамово. Европска комисија га је укључила у списак приоритетних пројеката енергетске инфраструктуре. На том списку је укупно 250 пројеката. За њихов развој, ЕУ у наредних 6 година намерава да потроши 6 милијарди евра. Ипак, стављање цевовода на овај списак не гарантује његово финансирање, признаје комапнија која координира изградњу цевовода.

ЕУ се вратила идеји покретања нафтовода из града Броди Лавовске области у пољски град Адамово. Капацитет магистрале ће износити до 30 милиона тона годишње. При томе, намера је да се пусти мимо Русије. Укључивање цевовода у приоритетни списак ЕУ поједностављује добијање дозволе и доступ финансирању пројекта.

Изградња магистрале из Украјине у Пољску била је једна од кључних етапа међународног пројекта Евроазијског коридора за транспорт нафте. Али његов саставни део – нафтовод Одеса-Броди, изграђен 2001. године, је празан. Зато нема никаквих гаранција да ЕУ може да нађе инвеститоре за овај пројекат, сматра начелник аналитичког одељења компаније Церих Капитал Менаџмент, Николај Подлевских:

- Од самог почетка, економска сврсисходност изградње таквог цевовода била је под знаком питања. И ако се одбаци политичка компонента, економска сврсисходност је остала да виси у ваздуху. Ипак ЕУ се сасвим јасно оријентисала на то да диверзификује маршруте испорука. Али ако Брисел рачуна на изградњу овог цевовода, а не гарантује издвајање средстава, то значи да за њега економска несврсисходност премашује све политичке повластице.

Укупна вредност изградње процењује се на 455 милиона евра. Пројекат ће омогућити да се интегрише украјински цевовод Одеса-Броди у нафтовод Пољске и да започне испорука каспијског црног злата, углавном из Азарбјеџана у земље Источне Европе. Ипак испуњеност цевовода такође је под великим знаком питања, истиче водећи експерт Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Рустам Танакајев.

- Из политичких разлога и за енергетску безбедност вероватно би могао да се покрене овај пројекат. Али зато је потребно наћи финансирајућег агента. Нико неће да финансирао унапред губитнички пројекат. Тим пре што овај пројекат нема дугорочне уговоре за испоруку нафте. Сви ми знамо како Азарбејџан продаје своју нафту. Он је реализује на аукцијама по максимално могућим ценама. И са продајом преко аукција, наравно, дугрочни уговори се не закључују.

Украјински цевовод не може да конкурише руском. Руски нафтовод Дружба који пролази преко територије Пољске пумпа 50 милиона тона нафте годишње – то је скоро два пута више од максималне пропусне моћи украјинског. Рад Дружбе такође је поткрепљен дугорочним уговорима за испоруку нафте. Алтернативу руским испоручиоцима тражи пре свега Пољска. Земља жели да добије сирову нафту за прераду у својим рафинеријама, док Русија увећава извоз готових деривата.

Татјана Голованова,