10 чињеница везаних за Битку народа

17-10-2013 01:46:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


"То је цена командовања гардом. Па, задоваљан сам", - рекао је гроф Остерман-Толстој, изгубивши леву руку у бици код Лајпцига.

1. "Све или ништа!", – саопштио је Наполеон, одбацујући мировне предлоге са коалицијом. У пролеће 1813, између савезника и Наполеона је било закључено примирје, које је окончано крајем јула месеца. Не желећи да га продужи, Наполеон је одлучио да настави борбу. Свој слоган је учврстио још једном победом. 14-15. августа 1813. дошло је до битке код Дрездена. Савезници су били поражени и у нереду су се повлачили. Њихови губици су били три пута већи од француских.

2. Осим Француза, у Наполеоновој војсци су били: Пољаци, Саксонци, Холанђани, Италијани, Белгијанци, Немци Рајнског савеза. Од 16. до 19. октобра, на Лајпцишком пољу, Наполеонова војска се борила са коалицијом, која се састојала од Руса, Аустријанаца, Пруса и Швеђана. До почетка битке, Наполеон је имао, према различитим проценама, од 155 до 175 хиљада људи и 717 топова, док су савезници бројили око 200 хиљада људи и имали 893 топа.

3. "Погледај на Барклаја и страх ће нестати". Ове речи су постале војничка крилатица. За време борби, Михаил Богданович Барклај де Толи био је необично хладнокрван, захваљујући чиме је, сматрају историчари, јединица којом је командовао и побеђивала. За своје заслуге, командант је био одликован разним орденима, медаљама и титулама, међу којима је Орден Светог Ђорђа 1. степена, као и титула грофа.

4. "Четвородневна Битка народа... одредила је судбину света." Ово су речи пуковника пруског Генералштаба, барона Мјуфлинга. Ову фразу, написао је у извештају после битке код Лајпцига. Није познато како су ове речи постале тако широко познате, али су управо оне дале име познатој битци.

5. Тактичко прецењивање својих трупа и стратешко потцењивање војне моћи савезника. Историчари верују да су ове две грешке биле фаталне за Наполеона. Његови војници и официри су били исцрпљени борбама и дугим маршевима. Због добијене дезинформације, Наполеон је сумњао у присуству аустријске Бохемске војске, а такође је и погрешно мислио да је руско-пруска Шлеска војска северније него што је она заиста била.

6. "Страшна празнина је зазвиждала центром француске војске, као да су јој исчупали срце". Тим речима је описивано одбијање Немаца да се боре на страни Наполеона. Читава Саксонска дивизија (3 хиљаде људи, 19 топова), који су се борили у оквиру Наполеонових снага, прешла је на страну савезника. То се десило за време боја. Мало касније, исто то су урадиле и Баденска и Виртемберска јединица.

7. Једини странац који је добио чин маршала из руку Наполеона првог дана Битке народа, био је кнез Јозеф Поњатовски. Након повлачења из Русије, он је остао веран француском цару. Надалеко је познат афоризам, који се приписује Наполеону: "Сваки војник носи у ранцу маршалски чин".

8. Музичка слика за оркестар шведског композитора Франца Бервалда - једно је од првих дела познатих композитора, написаних у спомен битке код Лајпцига.

9 . 111 метара дужине и 32 метра висине. То су димензије панорамске слике "Лајпциг 1813. Гунгула у Бици народа". Њен аутор - немачки уметник иранског поријекла Јадегар Азизи. Панорама, која је највећа на свету, отворена је у Лајпцигу у августу 2013.

10. Лајпцишки камени колос је највећи споменик у Европи. Он се уздиже изнад јужног дела града. Споменик висине 91 метар, посвећен крвавој бици код Лајпцига, подигнут је по пројекту берлинског архитекте Бруна Шмита. Октобра 18, 1913, на 100.-годишњицу битке, у присуству немачког цара, краља Саксоније, немачких кнежева, као и угледних гостију из Русије, Аустрије и Шведске, свечано је отварен меморијални центар.