Битка народа, или у потрази за Бервалдoм

17-10-2013 01:58:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Невероватно, али истинито! Нико од композитора међународног реномеа никада није написао ни строфу у част овог значајног догађаја! То треба појаснити, јер се ради не о некој заборављеној, гурнутој у страну, историјској чињеници, већ о Бици народа. А ко би помислио да тако епохални догађај нико од великана светске музике није овековечио. У почетку, у то је тешко било поверовати, али хајдемо све по реду...

Одлучено је било да се разјасни каква монументална дела су написана у част ове велике битке. Без обзира на чињеницу да познати композитори нису обраћали посебну важњу на историјске догађаје - на пример, Чајковски је створио свечану увертиру "1812", Бетовен - симфонију "Велингтонова битка код Витолије" - није било ни трунке сумње да је сигурно неко од великана посветио своје дело Бици народа.

Резултат се није дуго чекао. На "Википедији" се налази цео "одељака" под звучним називом "Битка народа у књижевности и уметности". Откривши само три предлога и линк на једно једино музичко дело шведског композитора, чије име није изгледало познато, никога није изненадило, иако би требало.

На "Википедији" је писало: Шведски композитор Франц Адолф Бервалд (1796 - 1868) написао је у знак сећања на Лајпцишку битку истоимену "музичку слику за оркестар". При том, ако одете на страницу композитора, на списку главних радова нећете наћи горенаведено дело.

Испоставило се да је неки шведски оркестар Malmo Opera Orchestra снимио ЦД на којем се налази сама та композиција. На том сајту можете видети омот тог ЦД и послушати првих 30 секунди овог ремек дела - и то је то.

Даље је следило вишечасовна претрага на интернету, кроз све могуће и немогуће претраживаче у нади да ће изаћи бар нека информација о томе ко је Франц Бервалд и каква је то композиција, која се нигде не може ни чути, ни преузети нити наручити било где. Шест људи у току два дана на три језика куцају ове магичне речи: "Franz Berwald - The Battle of Lepzig". Али без успеха.

Само се успело сазнати да је овај "генијални" шведски композитор, чија музика није била цењена од стране његових савременика, постао ортопед на клиници коју је сам отворио. Јавила ми се алтернатива идеја - наћи у музичким круговима особу која ће ми моћи рећи нешто о овом делу. Кренуло се пуном паром. Звали смо у Шведску, у нади да ће неко од музичара, или можда сам диригент моћи да каже нешто о овоме. Историчаре уметности из Санкт-Петербурга, Москве ... али све без успеха.

Наду да ће се доћи до било какве информације о господину Бервалду "сахранио" је чланак Дине Кирнарскаје. Дина Константиновна - музиколог, потпредседница РАМ "Гнесиних", професор, доктор наука, доктор психологије. Она је аутор књиге "прави музичар: о способностима, дару и таленту", у издању Oxford University Press. На питање о Францу Бервалду и његовој несрећној музичкој слици, она је одговорила: "Први пут чујем! Потражите на Интернету."

Постало је јасно да је бесмислено трагати даље. Али, на крају, успели смо пронаћи друго дело посвећено овом легендарном догађају. Истина, од још непознатијег од Бервалда, немачког композитора Вилхелма Випрехта. Чак сам пронашла и снимак, изведен од стране аустралијског оркестра.