Кини није успело да прекопира руске авионске моторе

17-10-2013 02:18:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На пекиншком аеромитингу, представници Авио-конструкторске корпорације Кине признали су америчким новинарима да намеравају да и у блиској будућности наставе са куповином руских мотора за своје ловце.

Како су саопштили представници Авио-конструкторске корпорације Кине (AVIC), руски произвођачи мотора ће и следећих 5-8 година добијати наруџбине из Кине, јер је "технологија производње и дизајна авионских мотора најкомпликованија за профилне јединице AVIC-а" - цитира њихове речи амерички војни лист Jane's Defence Weekly.

Иако је на крају 2012 AVIC објавила да је остварила "напредак" у стварању високотемпературних легура за авионске моторе, највероватније, сви кинески ловци ће и у догледној будућности летети на извозној верзији руских мотора РД-93 (АД "Климов") и АЛ-31Ф (НПО "Сатурн").

Мотор РД-93 (извозна верзија РД-33) је првобитно био развијен у Лењинграду на пробном заводу № 117. за ловце МиГ-29 четврте генерације. Објављено је да се испоручује у Кину, где се монтира на ловац Ченгду FC-1 "Сјаолунг". Поред тога, постоје све назнаке да се управо РД-93 користи на најновијој петој генерацији кинеског ловца, "Цјан-3 " (Ј-31), који је први пут полетео 31. октобра 2012.

Други нови кинески ловац пете генерације, "Цзјан-20" (Ј-20) користи варијанту турбомлазних мотора АЛ-31Ф, дизајнираних 1970 за Су-27. Њих кинески произвођачи авиона стављају на своје верзије авиона "Цзјан-11" (Ј-11) и копију палубног ловца Су-33 - "Цзјан-15" (Ј-15). Такође, било је гласина и да је Кина добила од Русије и најновије моторе АЛ-41Ф1 ("Израда 117"), који се користе на ПАК-ФА и Су-35С.

Тренутно, Кина развија неколико сопствених авионских мотора са различитим максималним потисцима: Шенјанг WS-10, Гуиџоу WS-13 и Сијан WS-15. WS-10 је први пут тестиран 2002, а друга два - у 2006. Међутим, кинески произвођачи авиона још увек нису у стању да реше проблем поузданости и грешака при производњи. Очигледно, изјава AVIC-а може значити да ни један од три програма нису успели да изведу до краја и да ће Русија и у наредним годинама бити "мотор" кинеске ваздухопловне индустрије.

Такође, представници AVIC-а су скинули завесу са тајни пред Jane's, које се тичу планова кинеских произвођача авиона и објаснили зашто је земља развила само два ловца пете генерације - Ј-20 и Ј-31. Како се испоставило, Ј-31 није планиран да постане део Ратног ваздухопловства: "То је извознички програм, који ће се конкурисати F-35 на регионалним тржиштима". Кинески медији су раније писали да Ј-31, за разлику од Ј-20, нема ознаке кинеског Ратног ваздухопловства.

Jane's је, такође, дознао да Кина, супротно ранијим извештајима, не планира да ствара палубну верзију Ј-31. Раније, кинески медији су известили да би ова верзија авиона могла користити крило супротног смера.

Како преноси Jane's, програми Ј-20 и Ј-31 представљају "беле мрље" за америчке обавештајне службе. Према документима, које је објавио бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, Кина је за производњу тих ловаца могла украсти тајне са мреже Пентагона и његових произвођача, иако, према подацима америчких служби безбедности, они далеко заостају за америчким аналогним авионима како по невидљивости тако и по савршености технологије, САД су веома забринуте због брзог напретка кинеске ваздухопловне индустрије.

Сасвим је могуће да ће Ј-31, са руским моторима, моћи конкурисати F-35, посебно имајући у виду проблеме при производњи и поскупљењу америчког борца. Међутим, тешко да ће Ј-31 отети од F-35 купце из америчких земаља-савезника, које ни под којим условима и ни под којом ценом неће заменити амерички авион.

Антон Уриновски,