Експерт: хемијско оружје је неопходно сахранити

18-10-2013 01:37:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Планови за уништење хемијских арсенала Сирије наилазе на тешкоће, саопштавају руски медији. Није до краја јасно где ће ово оружје бити транспортовано, како би било уништено. Могуће је неколико варијанти, претпоставља директор Центра друштвено- политичких студија Владимир Јевсејев.

Инспектори Организације за забрану хемијског оружја сада проверавају податке о војно-хемијском комплексу у Сирији. Информацију у вези са арсеналима, Дамаск је предао након захтева УН. Већ је познато да се део хемијског оружја налази у облику компоненти које могу да се униште на лицу места. За ово је неопходно користити мобилна постројења, каква поседује низ западних држава. Но, постоје и друге варијанте, тврди директор Центра друштвено- политичких студија Владимир Јевсејев:

- Прва варијанта је транспортовати ово оружје и за ово су неопходни посебни преговори. А као друго - само привремено похранити. То јест, сместити овај арсенал у некакав подземни бункер, све залити бетоном и на тај начин онемогућити доступ.

Владимир Јевсејев сматра да транспорт оружја из Сирјие, који се сад разматра - то је веома сложен процес. Сиријска војска не контролише транспортне магистрале. А за превоз овако опасног терета, неопходно је организовати пратњу и заштиту и са земље и из ваздуха.

Осим тога, према информацији руских медија, избором државе која је спремна за акцију ликвидације хемијског оружја на својој територији, сада се баве САД. Суседи Сирије- Турска и Јордан до сада нису показали спремност да учествују у овом пројекту. Разматрају се друге две варијанте, али се о њима за сада јавно не говори.

Јевсејев у овом контексту не искључује да ће се на крају овим пословима ипак бавити Русија:

- Ако Русија буде тврдо инсистирала на томе да она не жели да узме хемијско оружје, транспортовати га немамо куд другде. Не верујем, да оно може негде другде бити транспортовано ради уништавања. Изградња предузећа које би уништавало хемијско оружје кошта бар неколико милијарди долара. То нико није спреман да финансира. А ми на територији Русије имамо два таква постројења.

Према мишљењу експерата, САД ће инсистирати на обавезном транспорту хемијског оружја из Сирије. Ако се при томе ни једна држава не сагласи да ово предузме, онда овакав исход може поново довести до претње инвазијом. У овим околостима, конзервирање хемијског оружја на територији Сирије може бити једина прихватљива варијанта.

Андреј Иљашенко,