Уговор о трговини оружјем: не копај другоме јаму

19-10-2013 03:53:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Међународни уговор о трговини оружјем био је усвојен 3.априла ове године у ГС УН. Ипак, сада постаје јасно да САД можда неће ратификовати уговор.

Републиканци у Конгресу сматрају да је договор директно против Другог амандмана Устава САД, који гарантује Американцима да чувају и носе оружје. На овај начин до данас су Уговор ратификовале само 4 државе. А како би овај уговор ступио на снагу, неопходно је да се бар 50 држава прикључи. Другим речима, велика је вероватноћа да Уговор никуда неће одвести.

Експерти налазе да је проблем у формулацији, која тесно повезује питања трговине оружјем са идеолошким догмама. Говори главни уредник журнала „Национална одбрана“ Игор Коротченко:

- Никакви међународни уговори не могу да буду коришћени као политичка полуга за ограничавање руског војног извоза у ове или оне државе. Ако не постоји забрана на линији СБ УН, било која испорука било којој држави је апсолутно легитимна. Американци хоће да поставе знак питања на овај принцип. То је прво.

А као друго, Русија инсистира да испоруке оружја морају да се обављају путем специјализованих државних агенција, као што је Рособоронекспорт. Американци имају другачији приступ: било која америчка фирма, која добије одговарајућу дозволу контролних органа САД, има право да врши такве испоруке.

Тамо постоји читав низ нијанси. Ми принципијелно нећемо потписати овај Уговор. За нас није повољан.


Уговор о трговини оружјем требало је одигра улогу палице помоћу које је Обама намеравао да „што-шта објасни“ геополитичким опонентима. Ипак, у пракси се показало да су републиканци „што-шта објаснили“ самом Обами и то не на Блиском Истоку већ у самој Америци. То је онда једна живописна илустрација пословице „не копај другоме јаму, да не би сам у њу упао“.

Сергеј Дуз,