Државна делегација РФ посетила команданта Ратка Младића

19-10-2013 03:57:13 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |

Генерал Младић: погубити, не сме се помиловати?


Процес МТБЈ србског генерала Младића нелегитиман је и апсурдан, а делатност Хашког трибунала у његовом данашњем изгледу гази норме међународног права. То су изјавили приликом конференције за штампу, коју је организовао "Глас Русије", посланик Државне Думе РФ, председник Друштвеног комитета за заштиту Младића Павел Дорохин и истакнути научник-балканиста Јелена Гускова.

Бивши шеф Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић био је ухапшен у пролеће 2011. године од стране србских власти. Међународни трибунал за бившу Југославију оптужује га по 16 тачака, међу којима су "геноцид" и "злочини против човечности". Те су оптужбе повезане са блокадом Сарајева, услед које је наводно погинуло скоро 10 хиљада људи, као и с инцидентом у муслиманској енклави Сребреница, где су, према верзији истраге, војници ВРС убили од седам до осам хиљада ненаоружних муслиманских мушкараца од 13 до 77 година.

У Русији је формиран Друштвени комитет за подршку генерала Младића. Павел Дорохин и Јелена Гускова као представници тог комитета посетили су генерала Младића у затвору МТБЈ, те су на конференцији за штампу, организованој од стране Гласа Русије, изнели своје утиске:

ДОРОХИН:То је био већ други сусрет с генералом. Први смо имали крајем фебруара ове године, када смо били тамо у саставу веће Думске делегације: ја као председник Комитета, адмирал Владимир Комоједов, председник Комитета за одбрану. Онда су нам пружили врло мало времена, фактички два сата. Схватамо, зашто је то било учињено: да би нам генерал приликом разговора саопштио што мање информација о томе, што се дешава у Трибуналу.



Овог пута смо се срели с генералом ујутро, удвоје, дозвола је важила од девет сати до један сат по подне. Природно је да је поредак доста строг. Пре него што уђемо нас су озрачили, натерали да се свлачимо све до гаћа, одузели све. После двоструке контроле су нас увели директно у собу за састанке.

Мора да се каже да је Ратко Младић заиста одважан, отворен и чист човек. Он нас је дочекао одушевљено, почео је да прича о процесу, какве је имао проблеме, која су му питања поставили, каква је иначе била ситуација. Ми смо са њим размотрили питања, повезана с даљим судским процесом. Могу да кажем да ће Русија, МСП и наше руководство припремити комплекс мера за, пре свега, што скорију обуставу делатности самог Хашког трибунала, који, према нашем мишлењу, крши норме међународног права, па ћемо учинити све ради ослобођења њега и других Срба. Генерал је замолио да пренесемо и руској, и србској јавности да ће до последњег даха бранити интересе Србије и Русије, јер су за њега две наше земље нераздвојне. Све што је он чинио - чинио је за добробит, пре свега, свог србског народа, који је био изложен испровоцираној војној агресији од стране суседа, бивших република Југославије, а затим агресији од стране НАТО-пакта.

ГУСКОВА: Хашки трибунал је зачудила активна делатност Руског комитета за подршку генерала Младића. Тако нешто у њиховој пракси се још није десило. Ниједна званична делегација неке земље Хашки трибунал још није посетила. Зато су они били веома узбуђени, нису знали шта да раде са нама.



Међутим, генерал се искрено радовао. Он је бескрајно износио сећања о својим посетама Москви 90-их година. Рекао је: Главу бих дао за Русију. Стално је понављао да без Русије не види будућност за балканске православне народе.

Разговору о судбини генерала Младића у време конференције за штампу се прикључио његов син Дарко,путем телефона:

ДАРКО МЛАДИЋ: За нашу породицу и за очеве адвокате подршка Русије има огроман значај, јер ми се чини да његов процес није обичан случај, већ сведочанство изопаченог морала у међународним односима: он, човек, који је бранио свој народ, налази се на оптуженичкој клупи, док они, који су уствари криви за тај страшни рат, обрнуто, постају национални хероји. Русија има огроман утицај у СБ УН, те се надамо да ће она моћи да утиче на даљи развој догађаја.

Како генерал оцењује догађаје у Сребреници? Иначе, то је један од кључних догађаја, о томе, што се дешавало тамо, свет зна пре свега из западних медија. Свакако, желимо да знамо мишлење генерала Младића, његову оцену, његово мишљење и његово сведочанство очевица.

ДОРОХИН: О догађајима у Сребреници генерал није могао да говори детаљно да не би открио пре времена образложења одбране, јер се разговор снимао. Међутим, главно је: процес је нелегитиман већ зато, што је на челу судија-Холанђанин, док се у Сребреници налазио холански батаљон, који је, према мишљењу многих експерата, испровоцирао учешће различитих снага у том конфликту, те сноси одговорност за погибију људи.

Данас се са МСП-ом консултујемо о обустави делатности судија, које на заседању СБ утврђују сваких шест месеци. Сама чињеница да Русија може да искористи право вета, већ је изазвала неку панику на Западу.

Други моменат у вези са догађајима у Сребреници: чак индиректни подаци, које добијемо, сведоче да нису Срби били главни кривци.

ГУСКОВА: Генерал није могао да исприча оно, што је, можда, знао. Међутим, ми, руски научници, озбиљно се односимо према догађајима у Сребреници, у последње време то питање детаљно истражујемо. Нама је сасвим јасно да је слика апсолутно другачија, него она, коју представљају западни медији. У Сребреници није био геноцид, обрнуто, становништво града је било на време евакуисано. Постоји чак видеоснимак тога, како генерал Младић улази у аутобусе са женама, децом и старцима, које из Сребренице евакуишу на муслиманску страну, он с њима нормално разговара, умирује… Дакле, убиство цивила није било. Реч је о томе да су муслиманској дивизији, која се налазила у Сребреници, фактички дозволили да напусти град и продре својим снагама, у Тузлу. На путу колоне из Сребренице у Тузлу су жртве заиста биле, али су гинули оружани људи, екстремисти.

ДОРОХИН: Генерал је неколико пута описао ситуације, када је на процесу сведок оптужбе отворено лагао. Зато молимо очевице тих догађаја, можда, учеснике неких мисија, добровољце, да се обрате Комитету за одбрану генерала Младића, ми ћемо с правницима допунски привлачити те људе управо као сведоке одбране, што је веома важно.

Како сам генерал и ви можете да процените перспективе тог процеса?

ДОРОХИН: Перспективе, како су их планирали натоови стратези - то је претварање МТБЈ у репресивни инструмент за вршење притиска на лидере држава, које не желе да делују према упуствима НАТО-а и САД. Било ког шефа државе, без обзира на имунитет, који му пружа његов положај, могуће је објавити злочинцем и осудити.

ГУСКОВА: Какав је главни задатак Трибунала? Да нађе кривца за све догађаје из 90-их година. Судећи по ономе, што се чини данас у Трибуналу, а чинило се и раније, ова улога мора да припада Србима. Ако буде доказано да су Срби – главни кривци свих догађаја на Балкану, то значи, да ће бити оправдана незаконита бомбардовања НАТО-а 1999. године. Значи, бомбардовали су правилно, јер су бомбардовали сурове злочинце, који су испровоцирали све ратове на Балкану 90-их година. Ово се не сме допустити, јер је у овом случају НАТО опасни инструмент оних снага, које данас покушавају да управљају светом.

Вера Жердева,