Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Да ли ће Бразил купити Т-50?

Да ли ће Бразил купити Т-50?

19-10-2013 07:46:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија нуди Бразилу да се придружи раду на ловцу пете генерације. Т-50 може постати главни адут да се Бразил одлучи на војно-техничку сарадњу с Русијом у области ваздухопловства. Потенцијална набавка руских машина РВ Бразила може учинити једним од најјачих на свету.

Ловац за Амазонију

Бразил бира перспективни ловац већ много година и тендер РВ Бразила F-X2 за испоруку 36 крилатих машина још увек није завршен. Тренутно на конкурсу учествују ловци Gripen NG (шведска компанија Saab), Rafale (француски Dassault) и F/A-18E/F Super Hornet (амерички Boeing). Први тендер F-X је био обустављен 2005. године због недостатка средстава, али економски разлози остају значајни и днас, приморавајући на одлагање датума одређивања победника.

Руски Су-35 не учествује на тендеру, при чему су прави разлози за то што руска машина није међу учесницима на конкурсу непознати. Истовремено, Рособоронекспорт, ОАК и представници државне власти не губе наду да ће добити „бразилски уговор“ водећи „ванконкурсне“ преговоре.

Су-35 очигледно има низ техничких предности које дозвољавају да се сматра идеалном машином за Бразил. То је двомоторски авион с великим дометом лета, што олакшава експлоатацију и повећава поузданост машине у условима прилично ретке аедодромске мреже и великих простора које покрива, укључујући и оне изнад мора. По могућностима наоружања и опреме са „Сухим“ може да се мери само „Супер Хорнет“. Притом он заостаје по техничким карактеристикама и карактеристикама везаним за лет, укључујући домет, брзину и способност маневрисања.

Ипак, узимајући у обзир све веће могућности Бразила као велесиле у области изградње авиона и озбиљну конкуренцију, само техничка предност није довољна да би се престигли супарници који се такмиче на тендеру F-X2. И овде два адута могу ићи у прилог Русији. Први је спремност да се Бразил укључи у производну кооперацију за Су-35 тако што ће му бити предато склапање „сопствених“ машина, а можда и испорука неких другостепених делова. Други је предлог за заједнички рад на Т-50.

Мамац 5. генерације

Данас перспективна машина пете генерације на којој ради КБ Сухој постоји у два облика. Први је – сам руски Т-50, направљен у оквиру програма ПАК ФА (перспективни авијациони комплекс фронтовске авијације). Други је авион с још увек непознатим индексом, који се прави на основу Т-50 у оквиру заједничког руско-индијског програма FGFA (fifth-generation fighter aircraft), намењен РВ Индије.

Бразил који поседује моћнију авионску индустрију у поређењу с Индијом, данас нема сопствени или заједнички програм за производњу новог ловца. Притом је машина ове класе потребна земљи: све веће политичке амбиције Бразила у Јужном Атлантику захтевају одговарајућу подршку.

У војно-поморској сфери Бразил је већ означио своје приоритете, почевши с радом на атомској подморници. У војно-ваздушној – машина пете генерације може принципијелно променити могућности РВ Бразила и Т-50 је овде вероватно једина прихватљива варијанта – како политичка, тако и економска. Као што је познато, извоз најмоћнијег америчког ловца 5. генерације – F-22 Raptor – је забрањен, а ловац F-35 по карактеристикама заостаје, како за F-22, тако и за његовим функционалним аналогом Т-50. Притом, за разлику од Русије, САД не показују жељу да укључе Бразил у производну кооперацију за израду своје нове машине.

За Русију оваква сарадња може бити једнако корисна. Као прво, пораст тржишта за Т-50 даће овој машини додатну „тачку ослонца“ обезбеђујући конкурентност авионске индустрије у перспективи. Као друго, Русија може бити заинтересована за технолошку размену с Бразилом у области цивилне авијације. И овде обе земље имају шта да понуде једна другој.

Илија Крамник,