Московски камерни хор

19-10-2013 08:06:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ученик истакнутог маестра Свешникова Владимир Минин је у различито доба руководио многим хоровима, међутим, његов омиљени хор је формиран 1972. године од студената и педагога музичке високе Школе Гнесини, где је Владимир Минин био у то време ректор. Данас је тај колектив познат као Московски камерни хор.

Данас Камерни хор Минина је један од најпознатијих у свету хорова. Његов репертоар је огроман: од чувеног прастарог појања све до Свиридова, од Монтевердија до Гершвина. Хор је успешно гостовао у земљама Европе, Азије и Латинске Америке.

Стварајући камерни хор, Владимир Минин, према његовим речима, тежио је да се супротстави појму о хору као маси неталентованих људи, што је била одлика совјетске свести о хору, и да докаже да је то висока уметност, а не масовно певање. Иначе, задатак хорске уметности је духовно усавршавање личности, емотивни и искрени разговор са слушаоцима. Функција овог жанра је… катарсис слушалаца. Композиције морају да натерају човека да се замисли – зашто и како живи. Шта радиш на овој земљи - добро или зло… Ова функција не зависи ни од доба, ни од друштвене формације, ни од председника. Најважнија намена хора је да говори о националним, филозофским, државним проблемима.

Прво, потребно је да сала има изврсну акустику. Затим је потребно да је публика дошла управо ради овог програма. Онда се осећа узвратни одјек. Потребно је да репертоар загреје слушаоце. Када се ти саставни делови поклопе, долази до заноса! Све се растапа у тој музици. Гласови се подижу увис, те оданде силазе ка публици. Уместо 40 људи, на позорници је једно велико срце, пуно звука. Неограничен је емотивни утицај руске музике, она обузима сваког човека, - наставља Владимир Минин. – Нисам још видео земљу, где би публика остала према њој равнодушна. И то, без обзира на различите културе и религије. Међутим, најтемпераментнији и музички одбарени људи од саме природе су Мексиканци. У Мексику смо изводили дела Георгија Свиридова у чувеном Оперском театру Бељас Артес међу импресивним платнима Ороскоа, Ривере, Сикејроса. У сали је било 2 и по хиљаде гледалаца, али је тишина била невероватна. У Москви сам дао композитору Свиридову да слуша снимак тог концерта. Он је мислио да је то студијски снимак. Само када се на крају чула буквално експлозија аплауза, он је поверовао да је то био живи концерт. Мексиканци не само да слушају, они упијају музику. Њихова природна музикалност је савршена, то је узорано поље, треба само бацити семе…

Важно место у репероару Камерног хора Минина припада старој музици, пре свега духовној. Суперзадатак нашег хора је да, каже Владимир Минин, - програми руске духовне музике изазову код сваког слушаоца катарсис, морално чишћење, да његова душа размишља зашто је дошла на овај свет и шта ради ту.

Маестро истиче да православна духовна музика различито звучи у различитим зградама. Према његовим речима, у средњовековној готици није комфорно певати, тамо су потребни гласови, који не вибрирају, док у саборним црквама романске архитектуре 3.-4. века наше ере православна музика се добро осећа, јер је православни храм округао. Вибрација руских гласова је посебан јединствени начин певања. Свакако, у православном храму они се осећају комотно.

Јелена Собољева,