Европска комисија дала је зелено светло за проширење

19-10-2013 08:26:39 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Европска комисија је Албанији доделила и званично статус кандидата за ступање у ЕУ, а што се тиче Турске, „размотриће“ преговоре. Ова је одлука требало да демонстрира приврженост Брисела евроинтеграцијама. Ипак, ово неће регулисати суштину проблема у самој ЕУ.

Главни разлог за давање Тирани дугоочекиваног статуса били су повољне међународне оцене резултата избора који су били одржани овог лета. Али и одлазак Салија Берише са места премијера, иначе проамерички оријентисаног. Није тајна да у редовима ЕУ нема таквих убеђених противника Албаније, као што су у случају Турске Француска и посебно Немачка.

Ипак експерти примећују недоследност полртике ЕУ у односу на Албанију. Говори Зијад Бечировић, политиколог Институа за блискоисточне и балканске студије из Љубљане:



Преузмите аудио фајл

„Отапање“ ставова Европске комисије о пријему Турске у ЕУ делује као интересантни геополитички компромис ширег регионалног домета. Један од његових циљева је да не дозволи Анкари да оде предалеко од евроатлантских идеја, посебно у контексту нестабилности у региону Блиског Истока, а у том смислу и око Сирије. При томе, са једне стране, извештај позива Савет ЕУ да „поново отвори замрзнуте преговоре о ступању Турске у ЕУ“, а са друге да пред власти у Анкари постави нове задатке. Многи у Европи се плаше превелике геополитичке активности Анкаре у Југоисточној Европи и на Балкану, која се већ данас примећује. Познате су речи турског министра иностраних пословаиз 2010.године, Ахмета Давутоглуа када је изјавио „ми смо на Балкан пре неколико векова дошли на коњима. И ако затреба, доћи ћемо опет“. У сваком случају, евроинтеграцију Албаније и Турске тешко да можемо сматрати реалном без прикључивања обе државе еврозони. А говорити о овоме у тренутку дубоке кризе која потреса ову монетарну унију веома је тешко- рекао је у разговору за „Глас Русије“ професор руске Финансијске академије Борис Рупцов:

- Питање о томе када и да ли ће уопште бити проширења зоне евро- вероватно није веома актуелно у овом тренутку. У сваком случају, низ источноевропских земаља у овој фази не показују жељу да ступе у зону јединствене валуте.

За сада се експерти слажу у ставу да у следећој деценији ЕУ не прети ново приширење.

Петар Искендеров, Тимур Блохин,