Чудо у Сочију од пре Леденог доба

20-10-2013 08:42:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Видети шуме од пре Леденог доба и осетити то древно доба гости зимске Олимпијаде у Сочију моћи ће без одвајања од спортских такмичења. Свега два сата вожње од града налази се Кавкаски биосферски забран - свет биљки, које су се сачувале од прастарог доба. Он давно привлачи пажњу не само научника, већ и љубитеља природе.

Кавкаски биосферски забран је други по величини после Баварске шуме забран у Европи. Он заузима 340 хиљада хектара, што се може упоредити с територијом Луксембурга и Андоре заједно. Територију забрана је арендовала царска породица Романових крајем 19. века. Већ тада је била очигледна јединственост тог места. Званично светско признање је забран добио 1999. године, када се нашао на списку Светске природне баштине УНЕСКО-а. Он је вредан пре свега природном разноврсношћу, објашњава експерт Гринпис Михаил Кнејдлин.

- То је једини на западу Кавказа велики забран, који обухвата практично све природне зоне – шуме, алпијске ливаде, планине. Таква природа нигде више не постоји. То је јединствени комплекс животињских и биљних врста. Управо у томе је његова главна вредност.



Главни понос забрана је тисо-шимширски гај. Просечни узраст стабала је 400 година, најстарија стабла су стара више од 2 хиљаде година! Има их више од 3 хиљаде. То се односи не само на дрвеће. Свака пета биљка тог забрана је реликтна, односно, сачувала се од прастарог доба. Свака трећа се налази у Црвеној књизи. Иначе, тисо-шимширски гај често називају колхидском шумом. Колхида је назив древне државе, која је постојала на овој територији још у 4. веку пре наше ере, сам Херодот је помиње у својим историјским трактатима. То је једино место на Земљи, где се могу видети толико древни експонати. То је могуће захваљујући микроклими гаја, - каже заменик директора Кавкаског забрана Алексеј Митрофанов.

- С једне стране, са севера, гај штите високе планине и шумски појас. С југа је Црно море. Практично читаве године ту је влажност већа од 85 одсто. Ту нема снега, ни температуре испод нуле. Такви повољни услови су омогућили очување тог гаја.

Ништа мање је интересантан и животињски свет. Ту има животиња, које су живеле пре милионе година, например, неки глодари и сисари, који су на рубу нестанка: кошуте, кавкаски племенити јелен, планински бик. Те животиње могу да се виде само овде. На јужној граници Кавкаског забрана се налази Сочински национални парк, познат по својим водопадима и кањонима. Водопади су код нас на сваком потоку, прича шеф оделења туризма градске скупштине Сочија Виталиј Брензан.

- Један од њих је поток Сванидзе. На растојању 100 метара се налази 18 водопада. Иначе је поток дугачак два километра.

Још једно место, обавезно за посету, је кула на брду Ахун. Она је саграђена почетком 20. века, али по својој архитектури подсећа на средњовековни замак. С њеног врха се отвара диван поглед на Сочи. Неки путници тврде да се по лепом времену са куле виде планине у Турској.

Александра Дибижева,