РТСН: од Топоља према Рубежу преко Јарса

20-10-2013 08:55:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ракетне трупе стратешке намене добијају нове ракете и маневришуће главе: РС-24 Јарс и РС-26 Рубеж замениће производе совјетске конструкције. Нове ракете могу да савладавају како савремене, тако и перспективне системе ПРО.

Маневар у свим фазама

Кључне карактеристике нових ракетних комплекса представља њихова маневарска способност у свим етапама бојеве примене. На земљи Јарс као и његови претходници Топољ и Топољ-М мобилног базирања, много боље су заштићени од савременог високопрецизног оружја, него системи подземног базирања, чије координате су познате до у центиметар.

Наредна етапа је старт и овде ракете типа Јарс и Рубеж који се сада испробава имају предност – смањени активни део путање (брже добијају убрзање) и могућност ограниченог маневрисања у том делу.

Ови квалитети много пута отежавају задатак њихово пресретања у поређењу са ракетама подземног базирања. Осим тога и за Јарс и за перспективни Рубеж разрађују се маневришући суперсоничи блокови, при томе ако је за Јарс то само могућа опција, Рубеж ће бити њима опремљен редовно.

Маневришући суперсонични блоови олакшавају пробој система ПРО „последње границе“: задатак пресретања циљева сам по себи крајње је сложен – велика брзина пада бојевог блока оставља за његово решавање секунде, а непредвивидо маневрисање циља нагло повећава вероватноћу промашаја. При томе дуге шансе за пресератање због велике брзине највероватније неће бити.

Замена ракета Топољ

Покретни надземни ракетни комплекси РТ-2ПМ топољ познати на Западу под индексом РС-12М или под НАТО ознаком SS-25 Sickle, производиле су се од 1984. до 1993. године и у догледној будућности треба да оду у пензију због старости. Сада се разрађује комплекс РС-26 Рубеж који се најављује управо као замена Топоља и разликује се од претходног Јарса мало мањим дометом (како се претпоставља у границама од 8-9 хиљада километара у односу на 11 хиљада) и мањом ценом. Појефтињење Рубеља у споју са технолошким континуитетом треба да омогући да се оперативно постави производња ових комплекса и у споју са ракетама Јарс да се осигура благовремена замена застарелих система совјетске производње. Тренутно у наоружању ракетних трупа стратшке намене налзи се 96 комплекса нове генрације: 78 Топољ-М и 18 Јарс. Основу борбене моћи ракетних трупа стратешке намене за сада чине ракете совјетске разраде и производње – око 50 МБР Р-36М2 Воевода (по 10 блокова на свакој), оптрилике исти број УР-100 (по шест блокова) и оо 170 моноблоковских ракета Топољ.

У наредних 15-ак година Русији предстоји да произведе најмање 200 ракета нове генерације за ракетне трупе стратешке намене и око 150 за ратну морнарицу, како би се заменили системи који излазе из строја и сачувале могућности стратешких нуклеарних снага у оквирима предвиђеним споразумом СТАРТ-3. Упешне пробе Јарса и Рубежа омогућиће да се ови планови сматрају реалним. Што се тиче морнаричке компоненте стратешких нуклеарних снага, остаје да се надамо у оперативно решење проблема Булаве.

Илија Крамник,