Женева-2: У исчекивању успеха

21-10-2013 08:39:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Конференција Женева-2, чији је циљ одржавање преговора између владе и сиријске опозиције, постаје све реалнија перспектива. Спорови се воде о термину њеног одржавања.

Још пре неколико недеља и лидери опозиције, и већина западних влада нису хтели ни да чују о преговорима с владом Асада, рачунајући на војну акцију САД и њихових савезника. Циљ те акције је била или уништавање дамаског режима, или његово јако слабљење на фронту. У последњем случају сиријска опозиција је могла да води разговор само о оставци Асада – како се претпостављало према плану такозваних пријатеља Сирије, у чијем саставу су биле скоро све западне владе. Данас је ситуација другачија, главна је заслуга у томе самог председника Асада, који је одбио да крене у политичко, а можда и физичко непостојање, које му је спремио Запад. Коментар директора центра друштвено-политичких истраживања Владимира Јевсејева.

- Конференција може да буде одржана, само не треба од ње очекивати неки продор. Сама чињеница одржавања је већ добра. Не бих журио са тврдњама, како каже опозиција, да ће на тој конференцији бити формирана прелазна влада. Зашто? У равнотежи снага нико никоме не може ништа да наметне. Када се равнотежа поремети, онда су промене могуће. Зато што страна, која губи, биће заинтерсована да сачува своје положаје – она ће правити уступке.

Као могући термин одржавања конференцие државни секретар САД Џон Кери је поменуо новембар, али још има много препрека. Главни су проблеми са опозицијом. Западне новине пишу о неспособности француских, америчких, а чак и саудијских специјалних ресора да нађу такозване умерене команданте у исламистичкој опозицији, који би одговарали Западу. Париски лист Фигаро је ове недеље писао да је такозвана Слободна сиријска армија, у коју су се уздали у Вашингтону, данас у фази потпуног распада. Американци су изгубили поверење према њој након што се предато њој противтенковско оружје нашло у рукама Ал-Каиде. То значи да се рат одуговлачи, а заједно с њим, према мишљењу руководиоца Центра проучавања Блиског Истока из Руског института стратешких истраживања Јелене Супоњине, трају и страдања цивила.

- Како може да буде формирана прелазна влада, ако сваки дан у Сирији и даље убијају људе? У Сирији сваког месеца гине 4-5 хиљада људи. Број избеглица је прешао милион. У таквој ситуацији било какви мировни напори не могу да дају резултате.

У тој ситуацији постоји једна нада: рат у Сирији замара чак и спонзоре. Владимир Јевсејев истиче да и Саудијска Арабија, која је потхранивала новцем опозицију, и Иран, који подржава владу, уморни су од улагања милиарда у рат. Новац им је потребан за сопствене економије, док муњевити рат није успео.

Уморне су и западне земље. У Сирији они немају више савезнике. После дискредитације Слободне сириске армије, како пише Фигаро, у Јордану Американци су почели обуку нових бораца. Свој кадар обучавају и Саудијци. Нови кадар мора да састави такозвану националну армију, која би постала главни штићеник Саудијаца. Међутим, данас, према француским изворима, реч је само о стотинама нових војника. Међутим, на страни Асада се још увек бори армија од 100 хиљада војника. Дакле, на конференцији и сам председник Асад могао би да говори са положаја силе.

Дмитриј Бабич,