Налазите се на страници > Почетна > Блог > Ограда - зид - дипломатија

Ограда - зид - дипломатија

21-10-2013 07:41:06 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Још нису утихнуле страсти због одлуке Анкаре да сагради на сиријској граници зид висине два метра, који би онемогућио долазак на њену територију избеглица из Сирије, а већ је стигло ново саопштење, овог пута из Бугарске.

Бугарске власти су објавиле да намеравају да саграде плот дугачак 30 километара у планинама Јелхово на граници с Турском, такође ради смањења дотока сиријских избеглица. Према речима заменика министра унутрашњих послова Бугарске Василија Маринова, то ће бити плот од 3 метра висине, а сам пројекат ће скупо коштати државу.

Бугарски зид је друга препрека на путу сиријских избеглица. Први је турски плот. Недавно је Анкара поносито изјављивала о спремности да пружи на својој територији уточиште сиријској браћи, очито рачунајући на скоро свргавање режима у Дамаску. Данас власти не крију да је ток сиријских миграната постао за њих озбиљан проблем: на територији земље се налази скоро пола милиона Сиријаца. Према речима премијера Реџепа Тајипа Ердогана, Турска је већ потрошила 2 милијарде долара за њихово издржавање. Преко канала межународне помоћи, она је добила само 135 млн долара. Сада шеф МСП-а Турске Ахмет Давутоглу изјављује да питање избеглица из Сирије мора да падне на рамена међународне заједнице.

Међутим, реч није само о избеглицама. Заједно са избеглицама из Сирије на територију Турске продиру и џихадистички екстремисти. Да се сетимо само две јаке експлозије у мају у граду Рејханлију, услед којих је погинуло више од 50 људи. Недавно су џихадисти запретили Анкари терористичким акцијама у случају да затвори за њих стражарнице у Силвезоглу, провинцији Хатај. Турски медији саопштавају да представници џихадистичких орагнизација обилазе логоре избеглица и врбују екстремисте за своје одреде. То значи да сиријска дестабилизација већ захвата и територију Турске.

Да ли се могу зауставити опасни процеси такозване плотовске дипломатије? Према мишљењу ауторитативних експерата, тешко да је тако. Они сматрају да постоји само један излаз: активирање процесса мировне конференцие о Сирији – Женеве-2. Ради тога ће наредних дана заједнички специјални представник УН и Лиге Арапских држава Лахдар Брахими отпутовати на Блиски Исток. Турску ће посетити његов заменик Насер ал-Кидва, где намерава, поред преговора са званичним представницима власти, да ступи у контакт и с неким лидерима сиријске опозиције.

Ово може бити добра шанса за турску дипломатију да се активно укључи у женевски процес, јер она и даље подржава одређене снаге сиријске опозиције. Тим пре што је недавно једна од кључних опозиционих снага – Сиријски национални савет, у којем Турска има утицај, објавио да намерава да игнорише Женеву-2. Истовремено, учешће Турске у састављање политичке карте регулисања стања у Сирији, диктирају и безбедносни инетерси саме земље, као и очување стабилности читавог региона.

Станислав Тарасов,