Рођендан руске ваздухопловне базе у Еребуну

21-10-2013 08:51:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски пилоти ваздухопловне базе „Еребуни“, која се налази у Јеревану прославили су 15. годишњицу модернизације базе ловцима четврте генерације МИГ-29. Управо овај догађај пилоти сматрају рођенданом базе.

На тај дан пре 15 година била је издата прва наредба о почетку летова на аеродрому „Еребуни“ авионима четврте генерације МИГ-29. У част јубиларног датума војници ваздухопловне базе су прошли у парадном строју, а најуспешнији војници и официри су добили захвалнице и вредне поклоне. Аеродром је био отворен за све који су желели да га посете. Гости су се фотографисали испред ловаца и хеликоптера, а такође су пратили демонстративне летове хеликоптера Ми-8 и Ми-24. Руски пилоти су показали своје мајсторство у евакуацији рањеника.

Представници Амбасаде Русије, највише руководство Министарства одбране Јерменије и сарадници Граничне управе ФСБ Русије у Јерменији дошли су да честитају пријатељима јубилеј. Свечаним говором руским пилотима се обратио командир 102. руске војне базе, пуковник Андреј Рузински.

- Желим да изразим наду да ће и пилоти и технички тим и у будуће обављати задатке који им се поверавају. У своје лично име и у име личног састава 102. војне базе искрено вам честитам, желим вам све најсветлије, најбоље и најлепше. Срећан вам празник!

Диван поклон пилотима поводом јубилеја представљала је вест да ће од сада пилоти руске војне базе „Еребуни“ која се налази у Јеревану у те сврхе моћи да користе полигон јерменских Оружаних снага „Маршал Баграмјан“. Принципијелни договор с јерменском страном је већ постигнут, по речима командира ваздухопловне базе пуковника Александра Петрова:

- То је врло згодно. Полећемо овде, буквално три минуте лета и већ обављамо задатке који су нам поверени. Све ово омогућава и опрема полигона Баграмјан, и могућност авиона МИГ-29. Може се рећи да ћемо у најскорије време постићи нови ниво у својој борбеној готовости.

У најскорије време ће у ваздухопловној бази „Еребуни“ осим ваздухопловне ескадриле ловаца бити формирана још и хеликоптерска. А то значи да ће руски пилоти ефикасније моћи да обављају свој главни задатак – заштиту ваздушних граница Републике Јерменије у оквиру обједињеног система ПВО земаља ЗНД.

Елин Казарјан,