Тимошенко ће бити замењена за придруживање Европској унији

21-10-2013 08:55:02 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Чини се да су Кијев и Брисел постигли компромис у вези са „случајем Тимошенко“. Суштина нагодбе је следећа: помилована бивша премијерка одлази у Немачку на лечење, а Украјина добија могућност да потпише уговор о придруживању. Притом ЈулијаТимошенко у ближој будућности неће моћи да учествује у великој украјинској политици.

Да је у судбини Јулије Тимошенко наступио преломни тренутак постало је јасно после изјаве коју је дао председник Украјине Виктор Јанукович. Шеф државе је саопштио да је спреман да пусти бившу премијерку на лечење у Немачку. Одговарајући нацрт закона се већ припрема. Ипак, додао је Јанукович, коначну одлуку у вези с овим питањем треба да донесу посланици Врховне раде:

- Ако парламент усвоји овај закон ја ћу га потписати. Који ће затим механизми бити предвиђени? Највероватније ће суд донети одлуку о начину путовања, поштовању извесних гаранција и тако даље.

„Случај Тимошенко“ одавно трује односе између Кијева и Брисела. У Европи украјинску бившу премијерку сматрају политичком затвореницом и мисле да је у затвору лишена одговарајуће медицинске неге. Промена става Виктора Јануковича у вези с овим повезана је с приближавањем датума одржавања самита Источног партнерства. Украјина рачуна на то да ће на овој манифестацији потписати споразум о придруживању Европској унији. А Брисел је више пута стављао до знања да „случај Тимошенко“ представља препреку за зближавање Украјине и ЕУ, тврди стручњак Института за међународна истраживања МДИМО Леонид Гусјев:

- Лично сам разговарао с представницима холандске и шведске амбасаде, то је било управо кад је Тимошенко затворена. И већ тада су говорили о томе да ће ово питање у односима између Европске уније и Украјине бити једно од главних. А то што све време инсистирају и што су инсистирали на њеном ослобођењу јесте стална величина.

Детаљи компромиса између Кијева и Брисела се држе у тајности. Међутим, извесне детаље у свом блогу открио је пољски европски посланик Марек Сивец. По његовим подацима, Јанукович ће смањити затворску казну Тимошенко са 7 на 3,5 године. Ово ће јој омогућити да поднесе молбу за условно ослобађање пре рока. Притом ће Тимошенко још увек бити дужна да плати казну од неколико милиона. Ипак, Тимошенко ће вероватно моћи да оде на лечење избегавши ово плаћање. У том случају ће њен одлазак бити оформљен као привремени. Украјинским властима ће чак ићи у прилог ако Тимошенко остане у иностранству одбивши да плати казну, јер више неће моћи активно да учествује у политици у својој домовини. По мишљењу заменика директора Руског института за стратешка истраживања Тамаре Гузенкове,

- Формално се ради о томе да се Јулија Тимошенко пушта из харковског затвора у иностранство – у Немачку, на клинику „Шарите“ – како би тамо поправила своје здравствено стање. Један од услова на којима Украјина инсистира јесте да Тимошенко ни под којим околностима не сме да се бави политичком делатношћу и да не сме, као бољшевици из иностранства, да управља револуционарним процесом у домовини. Она треба да буде само болесница на опоравку.

Пресуда да је Јулија Тимошенко крива донета је у октобру 2011. године. Она је проглашена кривом због прекорачења овлашћења приликом закључивања уговора с Русијом о испоруци и транзиту гаса. Суд је сматрао да је делатност Тимошенко довела до тога да Украјина изгуби око 189,5 милиона долара. Због тога је Тимошенко била осуђена на седам година затвора и одлучено је да треба да плати казну за штету коју је нанела држави. Такође јој је забрањено да три године после ослобађања обавља одређене дужности у структурама власти. На Западу се сматра да је суд овакву одлуку донео под утицајем Виктора Јануковича који се на тај начин избавио од опасног конкурента.

Артем Кобзев,