„Ефекат Сноудена“ подстиче развој офанзивних технологија

21-10-2013 08:59:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Скандал са глобалним шпијунирањем АНБ САД приморао је европске земље да са нових позиција сагледавају проблем информативне безбедности. Шведска намерава да изврши ревизију своје политике неутралитета у киберпростору. Локални законодавци имају намеру да осим усавршавања начина заштите информације у Мрежи, започну развој система кибернапада.

Шведски парламенат – риксдаг – инсистира на проширењу финансијске подршке нациналних програма развоја специјалне опреме за предузимање кибернапада. Како је истакао члан Друштвене коморе Русије Александар Власов, „ефекат Сноудена“ приморава на прелазак на офанзивну тактику чак толико толерантне државе као Шведска.

- Шведска је веома развијена држава, она може себи дозволити издвајање средстава у ову сврху. Друга ствар, што је проблем многих држава у томе, да су оне свеједно принуђене да се користе софтвером, мрежном и серверском опремом, која није произведена код њих, него негде преко „океана“. Зато ће бити потрено уложити допунски напор, да би се проверила сва техника на недекларисане могућности и да се предузме покушај да се некако уклоне те „могућности“.

Експерт истиче, да основни циљеви сличних система нису државе, него највероватније киберхулигани, који могу да покушају да поремете систем државног управљања, или криминалци, који се баве крађом пара из електронских банарских система. Међутим, члан управе Асоцијације руководилаца служби информативне безбедности Александар Токаренко је убеђен, да развој у Шведској сличних система је финансијско велико оптерећење чак за такву економски успешну земљу.

- Штит и мач се усавршавају паралелно, тако да је систем потребно одржавати и усавршавати. Овде ће бити потребна стална, а не једнократна улагања. Биће потребно да се стално издвајају новчана средства. Да ли је то подношљиво за Шведску – не могу рећи.

Са друге стране, тежња шведског парламента да појача развој офанзивних киберсистема не мора да буде иницијатива из Штокхолма. Како каже Александар Токаренко, Шведска се одавно налази под незваничним протекторатом САД, и формирање свог система кибероружја није ништа друго, него припрема будућих напада Вашингтона на његове потенцијалне политичке противнике.

Григориј Милењин,