Ко жели вечни живот, али у телу робота?

22-10-2013 10:31:09 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Ко не би желео вечни живот? Али, авај, људско тело је смртно. У најбољем случају, може да функционише сто година. Али не више. Затим настаје неминовни крај. То је закон природе. Међутим, неки се са тим законом не слажу. Посебно они, који стварно имају шта да изгубе.

А такав је руски милионер Дмитриј Ицков. Просудите сами.....Када сте млади, привлачне спољашности и имате велико богатство, тешко је помирити се са тим, да ће свему томе кад-тад доћи крај. Зато је он одлучио да се бори са временом на најфантастичнији начин, стварањем аватара, или вештачких тела за човекову свест.

Дмитриј Ицков је овог лета у Њујорку окупио најутицајније научнике, бизнисмене, као и представнике свештенства из различитих делова света, како би на конгресу „Глобална будућност 2045“ размотрили могућности стварања хуманоидних робота, идентичних људима не само по спољашњим, него и физичким параметрима.

Бизнисмен је позвао све окупљене да концентришу све своје способности не на решења актуелних светских проблема, већ да паметно уложе новац, односно да инвестирају у „сутрашњицу“. Према мишљењу Дмитрија Ицкова, само оне области, као што су биотехнологија или нанотехнологија, кибернетика и проучавање могућности људског мозга моћи ће да донесу реални приход у догледној будућности и означе нову еру у развоју човечанства.

Пројекат „Аватар“ се одвија под покровитељством покрета „Русија 2045“, који је у фебруару 2011. године основао Дмитриј Ицков заједно са покретачком групом руских научника. Циљ је стварање глобалне мреже стручњака из целог света, која ће радити на технологи сајбер бесмртности. Пројекат ће се одвијати у неколико фаза.

Прву фазу под радним називом „Аватар А“, обележиће стварање хуманоидних робота до 2020. године. Роботи ће бити опремљени даљинским системом управљања уз помоћ импулса, који долазе из мозга „домаћина“.

У другој фази „Аватар Б“ треба да буде створен систем подршке животне функције мозга ван људског тела. „Аватар В“ ће се одликовати производњом вештачког носиоца личности и свести. А у завршној фази „Аватар Г“ биће створено бесмртно тело-холограм.

Без обзира на то што обичном човеку пројекат може да изгледа као ствар фантастике, сам Дмитриј Ицков је далеко оптимистичније расположен:

- Мада пројекат, најављен у оквиру покрета Русија 2045 изгледа футуристички, многе технологије већ постоје. Да би се развио пројекат аватара А и Б, довољно је једноставно интегрисати постојеће изуме, покренути серију експеримената, и сви ћемо видети како аватари почињу да ходају улицама. Нова култура увек потискује стару. Закони напретка делују ван било чијих жеља. Сам живот еволуира, тече као река из прошлости у будућност, и ми морамо да се мењамо, пратећи токове живота. Према историјским законима ове цивилизацицје, земље, народи, који се не развијају, нестају са карте света, постају енциклопедијска одредница.

Међути, упоредо са техничким компликација, везаним а остварење пројекта, многи могу имати питања духовне природе. Ако се покаже да је могуће пренети људски мозак у вештачко тело, тако да све његове функције буду сачуване, може ли се исто урадити и са људском душом?

А шта ће бити са емоцијама, осећајима додира и укуса, карактеристичним за право тело? Изгледа да ће човек, пошто је добио „вечни живот“ уједно остати без много тога, што чини његов садашњи живот тако драгоценим, неће моћи да осети загрљаје блиских људи, да удахне пуним плућима свежи ваздух, неће моћи да на кожи осети додир сунца на заласку или миловање слане морске воде. Неће знати каквог је укуса сочно воће и опоро вино. И никада неће имати децу, јер, забога, у свету у коме је све вечно, нема места за нове људе. Дакле, бесмрност не представља никакву еволуцију, она је ћорсокак.

Аљона Ракитина,