Дмитриј Медведев у посети Кини

22-10-2013 10:45:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски премијер Дмитриј Медведев од 21. до 23.октобра борави у посети Народној Републици Кини, на позив кинеског премијера Ли Кећианга. Шефови влада ће резмотрити даљи развој билатералних односа. Руски и кинески експерти оценили су најперспективније правце.

Предстојећи преговори у Пекингу ће се тицати широког круга питања. У центру пажње је раст обима узајамне трговине. Кина ће остати за Русију трговински партнер број 1. Трговинска размена међу двема државама ове године ће превисити 88 милијарди долара, каже директор Центра азијских истраживања економског факултета МГУ професор Јевгениј Авдокушин:

- Спољно-трговинска сарадња може се сматрати приоритетом. Зато смо се увек ослањали на обим размене, али у последње време почели смо и да размишљамо о квалитету...

Још један приоритетни правац- енергетска сарадња. У наредним годинама у Кини се планира реализација неколико крупних пројеката, говори сарадник Центра истраживања Руско-кинеског института савремених међународних односа Ли Дун:

- У јуну, током Међународног економског форума у Санкт Петербургу, ми смо закључили оквирне договоре у области енергетске сарадње. „Лукојл“ почиње са својим пројектима у Кини. Могу се констатовати прогресивни моменти у области електроенергетске сарадње. Посебно се то тиче Блиског Истока. У скорије време можемо очекивати интензификацију сарадње у овим областима.

Према мишљењу експерата, постоје и слабе стране руско-кинеских односа. Ради се о узајамним инвестицијама. Према последњим подацима, Кина је инвестирала у руску економију 27,4 милијарди долара, а заузима тек четврто место на списку лидера финансијера, односно инвеститора. Русија се налази тек на 12.месту на листи инвеститора у НРК.

Сарадња у сфери инвестиција међу Русијом и Кином неопходно је подржати на нивоу владе две државе, сматрају експерти. Аналитичарка Центра истраживања при Министарству трговине Лу Хуанкинг је убеђена да сарадња у сфери инвестиција има велики потенцијал:

- Кинески капитал може да помогне модернизацији Русије. А руске високе технологије да помогну кинеском развоју. Зато су потенцијал сарадње, као и перспективе одлични.

Експерти сматрају да се приоритет у даљој сарадњи мора давати високим технологијима. У оквиру ове посете, Медведев ће посетити град Хефеј, у провинцији Анхој, коју називају колевком кинеске иновационе бранше. Токомпосете, очекује се потписивање низа двостраних уговора.

Светлана Калмикова,