Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Чоколадни генерал

Чоколадни генерал

22-10-2013 03:10:18 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ванредни председнички избори су заказани у Египту за фебруар 2014. године, одмах после парламентарних. Још увек није почела предизборна компанија, али Египћани жестоко расправљају кога би волели да виде на највишој државној функцији. У незваничном такмичењу један човек чврсто држи лидерство.

Власница елегантне посластичарнице у каирском кварталу Гарден Сити, госпођа Бахира Халал нема сумњи ко је сада у Египту „човек број 1“. Садашњи министар одбране генерал Абдел Фатах Ал Сиси се овде налази у свим облицима. Његови портрети у боји су направљени јестивим бојама, и од црне чоколаде, и од беле чоколаде, и од млечне са орасима.

Госпођа Халал је раније радила као дипломирани франкофонски туристички водич, причала је туристима из Европе о цивилизацији древог Египта. Али, када је због бурних политичких страсти међународни туризам у Каиру упао у кризу, она је била принуђена да тражи нови посао. Она је за „Глас Русије“ рекла:

- Почела сам да се бавим чоколадом после револуције 25. јануара 2011. године (свргавање Мубарака, прим.ред.). Како сам читав живот волела да правим торте и да их украшавам, појавила се идеја да отворим продавницу чоколаде и реализујем свој хоби. Смислила сам да штампам разне цртеже од чоколаде. Користимо само природне боје за кондиторску индустрију које купујемо у специјализованим продавницама белгијских и швајцарских фирми. Ја сам, наравно, много ризиковала када сам одлучила да отворим продавницу у време кризе. Али, ја сам активан човек и не могу само да седим код куће и плачем што немам посао.

И зато је госпођа Халал одлучила да производи „политичку чоколаду“?

- Ја се мало разумем у политику, ја само хоћу да подржим шефа наше армије која је стала на страну народа за време револуционарних догађаја летос. Генерал Ал Сиси је храбар и поштен човек, ја му верујем и одлучила сам да своја осећања покажем како могу: овом чоколадом.

И сада се чоколадни лик генерала јако добро продаје. Госпођа Халал не крије: „Јако много људи купује ову чоколаду не да би је појели, него да би је код куће ставили на видно место“.

И, стварно, када би избори за председника Египта били данас, Абдел Фатах Ал Сиси би био несумњиви лидер, тврди главни уредник утицајних новина „Ал Усбуа“ Мустафа Бакри:

- Египћани сматрају да је генерал Ал Сиси најпогоднији кандидат за место председника земље због разних разлога. Прво, сада, када Египат пролази кроз тежак период проблема и кризе, на месту председника је потребан човек који има велику популарност, Н изборима победник мора да добије најмање 80% гласова у првом кругу. Једини човек који одговара захтевима – генерал Ал Сиси.

Друго, људи добро познају генерала и виде да он разуме њихове жеље. Он је био на стани већине Египћана када су свргли режим „Муслиманске браће“. И од тада није направио ни један лажни корак.

Трећи разлог – генерал Ал Сиси уме да се одупре спољном притиску. Он је могао да каже "Не" Американцима, а то скупо кошта. То је још један разлог, због ког су Египћани спремни да кажу „Да“ овом човеку “.

Бакри мисли да, ако генерал Ал Сиси одлучи да се кандидује, то не би требало да погорша односе са САД. Он је сигуран:

- Због својих стратешких интереса у региону Запад и Америка ће бити приморани да се помире с новом реалношћу. Они су приморани да уважавају и Иран. А, овде се ради о Египту – кључној земљи у региону. У супротном, Египћани ће хтети још једном да покажу да се судбина наше државе вратила у руке правих домаћина, самих Египћана, и они имају право на то.

Судећи по свему, генерал Ал Сиси је успео да освоји срца и обичних Египћана и политичке класе. И,ако би избори били сада, резултат гласања би био очигледан. Међутим, у политици „ако“ нема значаја. Ко ће бити нови председник Египта сазнаћемо у фебруару.

Амру Омран,