Налазите се на страници > Почетна > Политика > Сирија на путу ка миру

Сирија на путу ка миру

23-10-2013 09:35:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


УН, Русија и САД су се обратиле властима Норвешке са молбом да на своју територију приме део хемијског арсенала, како би оружје било уништено. У међувремену, помиње се нови датум могуће конференције „Женева 2“, а Американци су поново покренули тему о Асаду и легитимности његове власти.

Министарство спољних послова Норвешке је потврдило да су се УН, САД и Русија обратиле Краљевини са молбом да се на њиховој територији уништи 500 тона сарина и 500 иперита из Сирије. Без обзира што се норвешки стручњаци раније нису бавили уништавањем оружја, из Института организације Беллона сматрају пројекат генерално изводивим.

У исто врмее наставља се процес политичког регулисања готово двогодишње сиријске кризе. „Женева 2“ ће можда бити одржана чак крајем новембра. Без обзира на кашњење, у Москви се надају да ће се конференција одржати и да ће донети практичну корист, преимећује Сергеј Серјогичев:

- Мислим, да ће најважнији моменат бити оквирни догвор. Можда ће бити утврђена и мапа сиријског примирја. Али, волели бисмо да чујемо, а потом и да видимо на делу одлуку о престанку војних испорука побуњеницима.

У међувремену, светски медији размтрају интервју који је председник Сирије Башар Асад у понедељак дао либанском телеканалу „Ал Мајадин“. У разговору са новинарима, он није искључио могућност своје кандидатуре на председничким изборима 2014.године, и не види за то никакве препреке. Реакција државног секретара САД Џона Керија је убрзо уследила. Шеф америчког спољнополитичког ресора сматра, да поновни избор садашњег председника Сирије Башара Асада на место шефа државе може да продужи конфликт у држави. Иако експерти примећују, да последњи догађаји у Сирији иду у корист садашњем председнику. Позитивно се одразио и на имиџ сиријског председника и процес уништавања хемијског оружја, сматра политиколог Леонид Исајев:

- Наравно, разумем, да је америчкој страни крајње непријатно ако Асад остане на власти. Али, мислим, да је он једини реални кандидат за место председника Сирије. Ради се о томе да је у држави почела политичка реформа. У условима грађанског рата опозиција нема довољно могућности да се припремиза изборе. Разуме се да ће и они имати свог кандидата, али тешко да ће моћи да угрозе позицију Асада.

Не тако давно, председник је говорио о могућности своје оставке. Асад је трвдио да се не држи своје функције и да је спреман да оде. Ипак, контекст изјаве није давао повод за радост противницима режима. Оставка, према речима сиријског лидера, могућа је само у том случају, ако то заиста пожеле милиони грађана ове државе.

Лада Коротун,