Мајка терористкиње: ми нисмо носиле хиџаб код куће

23-10-2013 09:42:40 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


За Дмитријем Соколовим, невенчаним супругом терористкиње самоубице из Волгограда, расписана је федерална потерница. Према мишљењу стручњака, управо он сноси одговорност за припрему терористкиње Наиде Асијалове да почини овај напад. У међувремену, испоставило се да је чак и мајка терористкиње била зачуђена чињеницом да је њена ћерка толико окупирана радикалним исламом. О овоме је испричала у интервјуу за „Глас Русије“.

Према речима Разват, мајке Наиде, она је од малих ногу била прилично затворена. После завршених студија у Махачкали, Наида је отишла у Москву да тражи посао. Из престонице је понекад звала своје најближе. У Москви је Наида нашла мужа, пореклом из Турске. Када је почела криза и када је он изгубио посао, он је отишао у Турску, а она је остала у Москви. На питања мајке како живи, будућа терористкиња је одговорала кратко. После неког времена она је саопштила да је поново ступила у брак - овог пута са Русом који је прешао у ислам. Наида није желела да упозна мајку са новим мужем, говори мајка Разват:

- Ми не носимо хиџаб код куће, ја га не волим. Она говори „Ја носим хиџаб, све сам оставила, молим се“. Ја се нисам са тим слагала. Нисам ни знала да се моли, откуда сам то могла знати. После неког времена, она је рекла да се преселила у Махачкалу. Питала сам: како, где ћеш живети? Можемо ли ти доћи у госте? Она је одговарала да не смемо. Није ми она једина ћерка, имам још две, обе су удате, имају децу. Оне су другачије.

Према речима Розе Мачајеве - жене која добро познаје породицу Наиде Асијалове, Разват је честита и радна жена. Наида је такође била добро дете. И како то да је постала терористкиња самоубица? То је сада стид за читав крај, сматра Мачајева:

- Тако нешто не постоји у нашем крају, ми нисмо повезани са вехабијама. Тога нема ни у једном насељу овде. Наш крај у Дагестану је познат по томе што има најмање девојака које покривају лице и шетају са брадатим мушкарцима.Ово је за нас страшно, ужасно - што је управо она, Дагестанка Гунибског краја, овако нешто урадила.

С овим речима се слаже и шеф ове административне јединице Дагестана Пахрудин Магомедов:

- Хтео бих у своје лично име, али и у име житеља Гунибског краја да изразим дубоко саучешће породицама погинулих, свима који су страдали у овом ужасном терористичком нападу. Заиста је срамотно и страшно ово што се догодило. Шта се ту још може рећи...

Артјом Кобзев,


КАТЕГОРИЈЕ