Русија и Иран окрећу лист у односима

23-10-2013 09:51:30 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Према саопштењима штампе, Москва и Техеран могу на крају да позитивно реше питање око испорука противавионских ракетних система. Уговор за испоруку комплекса С-300 био је потписан још пре 6 година, али није био реализован због санкција уведних касније против Ирана у СБ УН.

Према сведочењу московског листа Независимаја газета, стрене могу да приступе преговорима пошто Техеран званично опозове своју тужбу против Русије у вредности од 4 милијарде долара поводом неиспуњења претходног уговора. А то се очекује наредних дана.

Да подсетимо на историју С-300. Испорука комплекса била је предвиђена билатералним споразумом 2007. године. У јуну 2010. године СБ УН донео је резолуцију о пооштравању сакнција против Ирана. Овај документ забрањивао је да му се предаје низ офанзивог оружја. Мада чисто одбрамбених система попут С-300 на стом списку није било, три месеца касније председник Дмитриј Медведев својим указом је забранио испоруке. Проширивши важење документа УН, Русија се понела као одговорна глобална сила, којој није било потребно да увећава напетост око Ирана – а над њим је тада висила реална опасност од рата са Израелом због нуклеарног програма. После тога Техеран је тужио Русију Међународном арбитражном суду у Женеви. Између осталог тужба је лежела од почетка 2011. годне у суду практично без помака.

Сада се ситуација око Ирана у значајној мери разелектрисала. И продаја противавионских комплекса Техерану је могућа. При томе испорука најновијих комплекса С-300ВМ Антеј-2500 у Иран, сматрају стручњаци, формално не би прекршила забрану за испоруке С-300 из 2010. године. Ови комплекси имају другу ознаку и предузеће које их производи, а могућности су чак и шире, објашњава директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Систем С300ВМ је повољнији за решавање задатака у сфери противракетне, а не противваздушне одбране. Са ове тачке гледишта он има предност над С-300, посебно у сфери пресретања балистичких ракета. То има принципијални значај. Ако хипотетички на Иран буде нападнуто, први напад ће бити нанет управо ракетама и врло је важно да оне буду пресретнуте.

Претпостављени уговор између Русије и Ирана о Антејима има и другу страну: биће ојачана безбедност Сирије. Ово је мишљење директора Међународног института Најновијих држава Алексеја Мартинова:

- Мислим да због својих директних савезничких односа Ирана и Сирија она ће такође бити под овим кишобраном, који ће осигурати руски противавионски и противраектни комплекси о наоружању иранске армије.

Када Техеран повуче своу тужбу из женевске арбитраже, сложена страница руско-иранских односа ће постати ствар прошлости. Ова тужба не само да је ометала сарадњу две земље у војној сфери. Изгледа она је оптерећивала и саме Иранце, који су категоричи одбијали да коментаришу њену даљу судбину у арбитражи. А предвиђени рокови су давно прошли. Теоријски, одавно је сазревало некакво решење. И могуће је да ће оно бити донето.

Борис Павлишчев,