Почетак нове ере грузијске политике

24-10-2013 06:17:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Са приближавањем председничких избора, који ће бити одржани 27. октобра, у Грузији се изводи трансформација. Чини се још само мало - и ето је, срећна без Сакашвилија, који је успео да окрене читаву Грузију против себе.

Али, за одушевљење и наду у промене, нема много изгледа. Просперитет, безбедност и транспарентност политичког система, привредни раст, нормализација односа са Русијом – тежње бирачког тела су једноставне. Да ли им одговарају тренутни кандидати, од којих многе уједињује не само демонстративно размимолилажење са Михаилом Сакашвилијем, већ и блиска сарадња са њим у прошлости?

Сакашвили је изгубио сваки утицај пре годину дана, када је у парламент ушла опозициона "Грузијска мечта", а премијер постао милијардер Биџина Иванишвили. Након низа реформи, одлучио је да, након избора, напусти функцију, оставивши на политичко поље бившег министра образовања Георгија Маргвелашвилија. Њега сматрају једним од фаворита на предстојећим изборима.

У октобру, рејтинг Маргвелашвилија, према истраживању америчке агенције Greenberg, Quinlan, Rosner Research, био је 43%. На другом месту је Давид Бакрадзе, бивши савезник Сакашвилија и његовог "Јединственог народног покрета" (према подацима исте америчке компаније - 22%). Трећи је најпоштенији политичар, оснивач и лидер "Демократског покрета - Јединствена Грузија" Нино Бурјанадзе, која је прва напустила Сакашвилија - у 2008. Њој додељују треће место на рејтинг-листи са 7%, међутим, њена популарност је у порасу протеклих месец дана.

Нино Бурјанадзе је сигурна да ће победити у другом кругу. Високе рејтинге конкурената она објашњава великим новцем и административним ресурсима:

- Да се ја нађем у истој ситуацији као кандидати власти, Маргвелашвили и Бакрадзе, ја бих победила у првом кругу. Али, на основу реалног стања на терену, ја кажем да ће бити други круг, и у њему ћемо ући Маргвелашвили и ја. Бакрадзе нема шанси да заузме друго место, иако га промовишу представници Запада и неки чланови "Грузијске мечте".

Бурјанадзе много путује широм земље, обећавајући сународницима суђење Сакашвилију. Али, она не привлачи људе само тим. Она код многих Грузијаца буди наду у нормализацију односа са Русијом.

Ово питање остаје болна тачка за грузијско друштво, а посебно за грузијске политичаре. Зато, оно о чему се говори у кулоарима, не износи се у јавност, пред гласаче. Према речима главног уредника часописа "Проблеми националне стратегије", руског Институт за стратешке студије Ајдара Куртова, кандидати су углавном усмерени на сарадњу са Русијом, и зато се труде да ублаже своје изјаве:

- Нико од кандидата не покушава да директно постави питање о признавању грешака, које је правила не само претходна влада, већ и друштво у августу 2008. Мислим на агресију Грузије на Јужну Осетију и руске мировњаке. Реакција грузијског друштва на пораз грузијске војске је била исувише болна. Али охрабрује то да више нема бесне пропаганде неких кандидата у односу на Русију.

Неће се проћи ни без превара, сигурна је Бурјанадзе, по чијим речима се подаци већ преувеличавају, при том не само рејтинга, већ и броја бирача:

- Данас су објављени апсолутно запањујући подаци од стране Централне изборне комисије - три милиона 500 хиљада лица се налази у бирачком списку, што је апсолутна бесмислица, јер данас у Грузији нема више од два и по милиона бирача. Зато што се стотине хиљада, ако не и више од милион налази у Русији, Грчкој, Турској и другим земљама Европе, САД и Украјине. Али, сви ти људи су на списковима.

Сакашвили ће отићи. Питање је да ли ће се променити и елита, јер и по саставу и начину борбе слика је иста. Мишљење Аждара Куртова:

- Предстојећи избори би требали да буду коначни акорд трансформације политичке ситуације у Грузији, у смислу да се неопозиво заврши ера Сакашвилија и те политичке снаге, која дошла на власт не сасвим легитимним путем још давне 2003. Не може се још дати јасна прогноза повољних дешавања у Грузији. Тешко да се може очекивати неки велики прилив туриста на црноморску обалу Грузије и велики прилив инвестиција у грузијску привреду из простог разлога што она није нимало атрактивна у овом тренутаку: ни географски, нема велики демографски потенцијал, нити квалификоване раднике. Ништа од тога Грузија нема. И ја мислим да ће грузијска влада имати озбиљне потешкоће да са расположивим финансијским средствима спроведе реформе које је најавила, између осталих и пред ове изборе.

Као што је рекла Нино Бурјанадзе, у таквој земљи, као што је Грузија, легитимитет председника се не одређује законом, већ поверењем народа. Сакашвили се одржао 10 година уз пропаганду и финансијско-административну подршку САД. Да ли ће моћи нови лидер да задобије то поверење, или ће нова влада наставити исти курс са фасадном политиком и великим пиаром малих успеха?

Ксенија Фокина,