Нино Бурџанадзе: треба окончати синдром некажњивости у Грузији

24-10-2013 06:21:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председнички избори у Грузији биће одржани 27. октобра. На дужност шефа државе претендује 23 кандидата. За победу треба освојити 50% гласова бирача плус један глас

„У мом програму је отворено написано да је за нас један од главних приоритета побољшавање односа с Русијом,“ – изјавила је кандидат за председника Грузије, лидер странке „Демократски покрет – Јединствена Грузија“ Нино Бурџанадзе у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“.

Како оцењујете преношење тежишта политичког живота у Грузији на владу и парламент?

- Мало је оних који су читали Устав Грузије и знају да председник има довољно овлашћења како би озбиљно утицао на политички живот. Председник је врховни главни командант, има озбиљне функције приликом формирања владе, без његове сагласности не могу бити именовани премијер и влада. Председник има врло озбиљна овлашћења у судском систему и другим областима, то је главна фигура у спољним односима Грузије.

Он је једино лице које бира цео народ и има највиши легитимитет, а парламент има прилично мали легитимитет. У Грузији углед политичара има велики значај. Сакашвили данас има исте функције по уставу које је имао и пре две године, али је изгубио легитимитет и подршку народа. С истим овим функцијама он је пре две године био најутицајнији човек у Грузији.

Како оцењујете своје шансе за победу, и ако то буде друго место да ли ћете тражити други круг избора?

- Ово зависи од тога да ли ће избори бити праведни и транспарентни. Кад би данас постојала праведна и равноправна ситуација ја бих у том случају победила у првом кругу. Међутим, кад се скоро свуда користи административни ресурс, полазећи од реалне ситуације, сто одсто ће бити други круг и у тај други круг пролазимо Маргвелашвили и ја.

Други круг ме не плаши. И ја се не бојим дебата. Узгред речено, на вашем сајту сам видела информацију да сам одбила да учествујем у дебатама. De facto то је тачно, али треба објаснити због чега сам одбила: захтевам дебате с главним кандидатом, с господином Маргвелашвилијем. А први канал је вештачки поделио кандидате не узимајући у обзир њихов рејтинг. Мене су пребацили на други дан с председничким кандидатима чија имена су у Грузији чак непозната. То је била пародија на дебате и такве дебате сам одбила. Спремна сам да на било ком каналу, у било ком форамту водим дебату с господином Маргвелашвилијем, али се он плаши, јер вођење дебате са мном није лака ствар.

Изјавили сте да намеравате да отерате у затвор Михаила Сакашвилија кад дођете на власт.

- Ја се кандидујем за председника, а не за државног тужиоца. Створићу све услове како би се у Грузији извршиле објективне истраге свих злочина који су учињени за време владавине Националног покрета. Створићу слободно правосуђе у Грузији. Сигурна сам да ће истражујући злочине који су се десили, укључујући у њих и август 2008. године, објективна истрага и објективно правосуђе довести Сакашвилија на оптуженичку клупу.

На почетку „револуције ружа“ многима се чинило да сте Ви и Сакашвили у једном тиму. Које грешке су учињене за време док је он био председник?

- Сваки човек на власти чини грешке и нико није осигуран од тога да их чини. Ја говорим о злочинима. То су различите ствари. И не говоримо о грешкама националиста, већ о злочинима из 2008. године, о громогласним убиствима која још увек нису истражена, о десетинама хиљада незаконито осуђених, о десетинама хиљада људи којима је незаконито одузета имовина, о мучењима и силовањима у затворима. То није грешка и за ове злочине људи треба да плате.

Ако се у Грузији не оконча синдром „некажњености“ све време ћемо се вртети у затвореном кругу, где се налазимо последњих 20 година. Долази нова власт, даје обећања и опет се дешава подела удела у бизнису, прање новца. Људи виде да је за време претходне власти човек украо 10 милиона, у најбољем случају вратио је милион и наставио је безбрижно да живи с девет милиона. То се никад неће завршити ако Грузија не крене путем цивилизованих држава где су сви једнаки пред законом – председник, премијер, председник скупштине, начелник полиције или обичан грађанин. То желим да постигнем. То ће нам омогућити да нормално развијамо земљу, спољну и унутрашњу политику, економију, да уредимо државу. На обичном нивоу људи све ово одлично схватају. Кажу: „Обновите праведност, а ми ћемо још потрепети.“ И ја ћу покушати да постигнем остварење ове једноставне формуле. праведност и срећа за моју земљу.

Михаил Сакашвили је у потпуности искоренио корупцију. Да ли је то истина?

- Мислим да ће Сакашвили у историју ХХ века ући као један од генијалних пиароваца. Можете једноставно да отворите закључак о Грузији Стејт департмента САД који се не одликује посебним критицизмом према Грузији и да видите да се у реферату за 2010. и у реферату за 2011. годину каже да су узнемирени високим нивоом елитаристичке корупције у Грузији. На ниском и средњем нивоу мито у Грузији је искорењено, али је све то прешло у корупцију елите.



КАТЕГОРИЈЕ