Рвач Михаил Кузнецов: Захваљујем великом србском народу на пажњи!

24-10-2013 06:47:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


За своје прво професионално рвање у оквиру светског первенства у мешовитим борилачким вештинама он је изашао уз песму Ој Косово, Косово, те је добио не само победу на рингу. 20-годишњи Михаил Кузнецов из клуба Александар Невски постао је прави херој србског интернета, добивши 100 хиљада прегледа и коментаре попут: „Најежио сам се када сам чуо!“ Нешто касније у социјалним мрежама сам Михаил је написао: Захваљујем великом србском народу на пажњи!

Мешовите борилачке вештине су доста млад спорт, који обухвата елементе бокса, тајског бокса, самбоа, слободног и класичног рвања, - објаснио је Гласу Русије тренер Михаила Едуард Широбоков. Према мишљењу стручњака, овај спорт доприноси изради правих животних оријентира – дисциплини, одговорности.

Михаил Кузнецов је дошао нама лети протекле године. У сали је био ремонт, те су му грађевинци рекли да никога нема, али се он некако продро преко свих препрека. Био сам сам, бавио сам се својим послом, сви су спортисти отишли. Михаил је рекао да би хтео да вежба. Узвратио сам му да смо затворени, вежби нема. Онда је он рекао да је дошао из Казахстана, жели да проба. Иначе, убедио ме је, мада је то тешко. Михаил је почео да тренира да би стигао друге спортисте. Велика је ствар жеља: ако човек стварно нешто жели, он то сигурно постигне.

Музику за прво професионално рвање Михаилу је такође предложио његов тренер.

Размишљали смо о музичкој пратњи. Прво смо предложили појање са Атоса, али одустали, јер је ради тога потребно учврстити веру и посетити Атос. Међутим, песму о Косову давно знамо, волимо је као и саме Србе. И даље ћемо их подржавати. И на нашим дресовима су србски државни симболи заједно с руским. По пријатељима нам шаљу иконе и бројанице. Односи су уходани, мада нисмо још били у Србији, планирамо да је посетимо.

Михаил Кузнецов је одмах пристао на избор тренера, те је почео да чита о историји Србије и, свакако, сазнао о Косовској битци.

- Иначе сам по природи миран човек, зато сам и песму хтео мирну, свакако, православну. Кад ми је тренер предложио ову песму, одмах сам схватио да ми је присна. Песма ми је помогла да се концентришем и постигнем борбено расположење. Од тог времена сам одлучио да ћу на професионалним турнирама увек излазити уз ту композицију – деби је био успешан, дакле, никакву другу мелодију не могу ни да замислим. Мени је веома драго, што је тај видео постао популаран у Србији: читао сам коментаре. Мада не разумем све, ипак видим да Срби реагују позитивно.