Налазите се на страници > Почетна > Блог > ЗНД мит или реалност?

ЗНД мит или реалност?

25-10-2013 09:28:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Савез независних држава већ у току више од 20 уједињује земље, чија површина укупно износи око шестину површине земаљске кугле. Међутим, у чему је његов реални значај? Које су предности за учеснике, или удружење постоји из инерције као сведочанство цивилизованог развода бивших савезних република?

ЗНД је формиран истовремено с распадом Совјетског Савеза у децембру 1991. године. Данас ЗНД обухвата 10 од 15 бивших република СССР.

Слично многим постојећим у свету регионалним и међурегионалним заједницама, ЗНД је поље за сарадњу. Према речима директора Института земаља ЗНД Константина Затулина, то није деоничарско друштво, у којем Русији припада контролни пакет. Истовремено Русија утиче на одлучивање, као и на саму чињеницу постојања ЗНД. Осим тога, она наставља да игра историјску улогу заштитника слабијих, пре свега кавкаских и средњоазијских република.

Виталност ЗНД се данас изражава у стварању на основи Савеза нових међудржавних удружења – Друштвеног уговора о колективној безбедности, Евроазијског економског и Царинског савеза.

- Постоји, безусловно, одређени интеграциони потенциал ЗНД. То је основа, матрица за развој на простору ЗНД конкретних пројеката. ЗНД неће постати ни војни блок, ни јединствени економски организам, - то је све у прошлости.

Будући основа нових заједница, ЗНД и даље функционише на много једноставнијим и примењеним условима, поједностављајући координацију међу земљама на огромном заједничком простору. Иза привидне тишине у делатности ЗНД крије се огроман свакодневни рад, - истиче Кирил Танајев, генерални директор Фонда ефикасне политике.

- Заједничке базе крви, координација рада авионских диспечера, јединствени статистички систем – ЗНД има много корисног, што помаже људима у свакодневном раду. Међутим, према мишлењу диретора Центра политолошких истраживања Финансијског универзитета Павла Салина, ЗНД је преживели облик, од којег су се одвојили ефикаснији механизми сарадње.

ЗНД укупно као структура нема реални садржај. Ипак је то реликт из 1990-их година. То не значи да се на постсовјетском простору се одвијају процеси дезинтеграције, мада многи спољни играчи то желе. Једноставно је ЗНД прелазни облик, који се вероватно већ исцрпео. Он је био створен ради преживљавања тешке ситуације, јер 1991. године је учињено много грешака. Када су постали свесни тога, повратак је био немогућ. ЗНД је организација, која је помагала да се размисли: како треба живети даље?

Нове структуре имају и геополитичку улогу – оне доприносе безбедности у неповољним регионима. Према речима Павла Салина, последње две-три године у свету је забележен нови талас политичке турбулентности, када неке земље, које сматрају себе великим, покушавају да мењају политичке режиме у земљама, које сматрају својим сателитима – данашњим или будућим. Зато у политичкој сфери нове интеграционе заједнице на постсовјетском простору, које пре свега имају економски карактер, гаранција су одржавања политичке стабилности.

Ксенија Фокина,