Реверсне испоруке гаса Европе неће спасти Украјину

25-10-2013 09:50:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина неће моћи да диверзификује испоруке гаса на рачун Европе. То је показао пример реверса горива из Пољске. Куповати европски гас је испало скупље него руски од Гаспрома. Зато је Кијев био приморан да обустави те операције. У међувремену су се одуговлачили преговори о почетку испорука гаса из Словачке. Експерти говоре о пропасти украјинске идеје замене руског гаса европским.

Идеја реверсних испорука је показала да није витална. Испоруке гаса преко Мађарске су смањене двоструко, из Пољске су обустављене. Како су израчунали у Нафтогасу – украјинском гасном монополисти – пољски гас је испао сувише скуп. Раније је управо на рачун реверсних испорука из Европе Кијев желео да смањи обим горива, који купује од Гаспрома. Украјинске власти су више пута оптужиле руску компанију за повећане цене, али реалну или јефтинију алтернативу руског гаса нису могле да нађу, - истиче водећи експерт Савеза нафтогасоиндустријелаца Русије Рустам Танкајев.

- Ситуација на гасном тржишту се у неку руку променила. Крајем лета – почетком јесени цена спотског гаса се практично изјадначила са ценом гаса, који према дугорочним уговорима испоручује Гаспром. Зато реизвоз гаса, који је купљен на спотовском тржишту, или код Гаспрома, испао скупљи од руског, јер постоје и трошкови транспортовања. Тиме су они изгубили за Украјину сваки смисао.

У међувремену преговри о отварању других реверсних испорука – из Словачке – зашли су у ћорсокак, признају у Нафтогасу. Раније је Братислава одбила да испоручује гориво без дозволе Гаспрома. Реч је о томе да Словачка не жели да крши уговор с руском компанијм, који не предвиђа реверс. Постоје и финансијски узроци – Гаспром је већ резервисао велики део тарнзитних капацитета словачког транспортног система. Мада га користи минимално, међутим, платио је у потпуности. Кијев се нада да ће после учланивања у удружење с ЕУ Брисел помоћи странама да се договоре. ЕУ се придржава неутралног гледишта: њој се не исплати конфронтација ни с једном страном, ни кршење међународних уговора само ради отвореног украјинског тржишта. Зато Кијев нема шта да чека, - сматра генерални директор Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов.

- Учлањивање Украјине у удружење никако неће утицати на гасна питања. Ако у Украјини неко мисли да ће због потписивања у Вилњусу тих уговора Европа им негде наћи гас, то је велика заблуда. Нико то неће да ради. То је и немогуће. Никаквих других путева нема, јер тај гас не може да се физички нађе.

Украјина изјављује да су техничка питања за почетак реверса већ решена. Међутим, реалне испоруке гаса у обратном правцу је практички немогуће остварити, – одговара Рустам Танкајев.

- Гаснотранспортни систем није водовод. У њему је врло тешко променити правац испорука. Потребно је мењати технолошки ланац, правац рада компресора. Гаснотранспортни систем се састоји од великог броја гасовода, међутим, компресорских станица је много мање. Технички задатак испорука гаса у Украјину из Европе могао би да буде решен само у случају ако би Кијев потпуно одустао од испорука руског гаса на територију Европе. Мислим да се ЕУ не би обрадовала.

Односно, испоруке су могле да буду искључиво виртуелне. Кијев би задржавао руски гас, намењен за Европу, док Словачка би надокнађивала недовољан обим преко немачке фирме RWЕ. Такву шему је Гаспром назвао отвореним лоповлуком, зато чак ни наговарања од стране ЕУ не би утицала на одлуку руског гасног џина.