АНБ и тотална контрола: неизлечиви синдром

25-10-2013 10:05:33 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Мисија САД - донети "добро" читавом свету


Проблем америчке електронске шпијунаже европских земаља се размотра на самиту ЕУ. Он се одржава 24.-25. октобра у Луксембургу. Како су изјавили у МСП Француске, председник Оланд ће тражити разраду јединствених европских норми за заштиту личних података на Интернету.

Испало је да АНБ је несавесно претурала личне информације Француза – и то, не само обичних грађана републике. Председник САД Обама је био приморан да под хитно телефонира и извињава се свом колеги Оланду. Амерички лидер је чак обећао да ће специјални ресори САД ревидирати методе свог рада – и безбедност осигурају, и у лични живот грађана неће да се мешају. Међутим, САД, свакако, неће да сасвим одустану од праћења. Дакле, у чему ће се састојати реформа америчких специјалних ресора, није јасно. Мада, уствари, има свега два прилаза том проблему, истакао је у интервјуу Гласу Русије професор Руске академије државне службе Јуриј Јуденков.

- Постоји одређени поглед на тај проблем од стране Кине, где је једноставно ограничен приступ Интернету. Држава сматра приоритетом да се брине о грађанима са гледишта исхране, здравља – секундарне су личне слободе, знање и писменост. Односно, или став либерализма – када допуштамо све. Онда немамо поделу између државе и личности. Или не допуштамо мешање у наш живот, онда и држава о нама се не брине. АНБ је прислушкивала разговоре УН и МАГАТЕ.

Дакле, обећање лидера да ће наћи биланс - није нешто друго, него покушај да умири јавно мњење, - уверен је политиколог Сергеј Михејев.

- Све док американци имају пројекат глобалног доминирања и док они званично објављују читав свет зоном својих животних интереса, амерички специјални ресори ће пратити све, користећи сва средства, којима располажу. Све друго ће бити само параван, објашњење за јавност – ништа друго. Праћење је било, има данас, биће и сутра.

Барак Обама ће морати да дуго умирује јавно мњење – раскринкавања тек почињу. Бивши новинар британског листа Guardian Глен Гринвалд је изјавио да спрема нове материале, које је добио од Едварда Сноудена. Већина од њих обухвата шпијунажу америчких специјалних ресора у Латинској Америци – Аргентини, Венесуели, и свим осталим земљама. Ту Агенција спроводи много шпијунских операција, нарочито у вези са економском делатношћу земаља тог региона и њихових влада. Најближег суседа – Канаду – АНБ такође није заобишла. Очекуе се реаговање Мадрида и других европских престоница – сазнало се да је главни савезник гледао пошту и прислушкивао телефонске разговоре припадника европских установа. Не негодује само Лондон: сазнало се да су тамо знали о контроли, али су се договорили с Вашингтоном о размени информација. Енглези као Енглези, нико се није ни зачудио.

САД троше највише у свету за наоружање. Земља-демократизатор изјављује да је њена мисија носити добро читавом свету. Додуше, аналитичари сматрају да је Вашингтон због сувишних брига о светском добру стекао синдром контроле: у Белој кући су забринути, када нешто у свету не могу да контролишу. Шта мисле о томе обични Американци, ускоро ће бити јасно: ускоро ће они сазанти, у које се сфере приватног живота грађана САД уплиће АНБ.

Игор Силецки,