Марш десничара: Европски националисти стварају алијансу

26-10-2013 10:40:36 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На предстојећим изборима за Европски парламент националисти ће иступити јединствено - „Европска алијанса за слободу“.

О стварању алијансе новинарима је испричала лидерка француског националног Фронта Марин Ле Пен. Приоритете блока она је оценила на следећи начин: „ са историјске тачке гледишта то је повратак нацијама, схватању појма отаџбина. Европска империја у свом садашњем виду - то је антидемократска империја. Њена економска и социјална достигнућа су мизерна. Наше нације су много боље и могу боље живети у будућности, ако би радили руку под руку, али слободно вративши сваком народу његов суверенитет, то јест слободу да сами опредељују своју судбину“.

У међувремену, у својој домовини, сама Марин Ле Пен све је популарнија. Према последњим подацима, трећина Француза сматра да би управо она требало да одигра важну улогу у политичком животу државе. Недавно је симпатије ка Националном Фронту признао и сам Ален Делон. Сличне тенденције, иако и не толико изражене, могу се приметити и код других европских народа.

Овоме би требало додати да десничарима иду на руку и економски проблеми ЕУ. Ипак све до сада речено не значи да ће десничари ипак у будућем саставу Парламента ЕУ играти значајнију улогу, него у садашњем, говори Сергеј Уткин, аналитичар Центра ситуационе анализе РАН:

- Постоји такав моменат: обично партије мејнстрима, партије центра у условима када јача подршка радикалима у потпуности су способни да створе некакв „санитарни кордон“. Односно, ако заиста националисти и ултра десничари постану права снага, онда ће се испоставити да разлика између партија десног и левог центра, које обично и решавају питање опстанка на власти и није толико велика. И они могу радити заједно, само да не допусте радикалима да дођу навласт.

Укратко, правећи прогнозе у вези са изборима за Европски парламент, требало би узети у обзир још један фактор. Изборе за ову структуру многи Европљани не схватају озбиљно, јер сматрају да се овај орган не односи директно на њихов живот. Зато суспремни да подрже оне политичаре за које они никада не би гласали на националним изборима. А овакав однос иде на руку радикалима, и десног и левог усмерења.