Налазите се на страници > Почетна > Политика > Самит ЕУ: резултати

Самит ЕУ: резултати

26-10-2013 10:46:34 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/fdecomite/cc-by/ vostok.rs |


Сусрет лидера ЕУ у престоници Белгије, ући ће у историју као самит најконсолидованијих одлука. При томе, до консолидације је дошло не на обичној основи... Информација о томе, да је Агенција националне безбедности САД прислушкивала мобилне телефоне Ангеле Меркел и Франсоа Олана, појавила се пред крај овог састанка и довела до општег незадовољства лидера ЕУ.

Видмо да су енергију, која је добијена на овом таласу, лидери ЕУ искористили да пораде необично плодотворно и чак без већ уобичајених спорова. Већ први дан бриселског састанка, био је обележен усвајањем програма по којем би ЕУ требало да што пре пређе на широку употребу дигиталних технологија у свим областима производње и у услужној сфери.

Председник ЕУ Херман Ван Ромпеј је убеђен да ће иновациона економија омогућити решавање веома важног питања за Европу, питања незапослености, чији раст умногоме зависи и од тока имиграната. И проблем је овде, из перспективе директора Карнеги центра у Бриселу Јана Техау следећи:

- У Европи постоји велики проблем са интеграцијом имиграната. Односно, странци који се већ налазе у Европи, не добијају могућност да се уклопе у друштво, да се сједине са локалним становништвом, а још и расте тај тренд да имигранти просто не желе да се интегришу.

Техау наставља :

- При томе не би се смела занемарити чињеница да су Европи потребни имигранти, јер је демографски гледано, прираштај у Европи низак, а радно способно становништво стари. Нама је неопходан паметни закон и регулисање које ће служити као стимуланс разовју правилне миграције.

Ујединивши се у општем незадовољству поводом америчког прислушкивања, лидери ЕУ овог пута су наступили јединствено, буквално по свим питањима. Значи ли то да је за виши степен јединства, помало потребноимати општег непријатеља? Јер ипак ово јединство сада не би требало прихватити као трајно и чврсто.

Александар Суднишников,