Испорука руског оружја Вијетнаму и кинески интереси

26-10-2013 10:58:08 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Процес модернизације вијетнамских оружаних снага који се одвија уз активно учешће Русије изазива интересовање на Западу и у суседним земљама Азије, као и све већу забринутост КНР. Ова забринутост је, колико је познато, већ изражвана руској страни у току билатералних контаката. А Вијетнам само предузима потребне потезе како би његове оружане снаге ишле у корак с временом.

Ипак, кинески војни стручњаци су директно изјавили да модернизација Вијетнама и појава савремених дизел-електричних подморница код њега представља претњу по кинеску националну безбедност.

Заиста, Вијетнам се претворио у великог партнера Русије у области војно-техничке сарадње. Уз руску помоћ он ствара подводну флоту у саставу 6 подморница по пројекту 636. Вијетнам из Русије такође добија ловце Су-30МК2, ракетне моторне бродове, фрегате, различите типове противбродских ракета и средства ПВО. Русија помаже Вијетнаму у одржавању већ испорученог наоружања и пружа му озбиљну помоћ у припреми вијетнамских официра из техничких струка.

Међутим, не треба преувеличавати значај вијетнамског успеха у области одбрамбене модернизације. Наивно је очекивати да ће се највећа земља у Југоисточној Азији с економијом која се брзо развија вечно задовољавати арсеналом који је остао из времена СССР.

А КНР сваке године уводи у строј нове атомске подморнице и свакодневно производи неколико десетина ловаца четврте генерације, а такође је органзовала изградњу разарача снабдевених сопственим аналогом америчког система AEGIS. У поређењу с темпом кинеске војне модернизације вијетнамски успеси изгледају скромно. Без обзира на то какво оружје да је Русија спремна да испоручи Вијетнаму, он једноставно нема финансијске ресурсе за формирање и одржавање у стању борбене готовости ваздушне и поморске снаге које би биле у стању да упуте изазов КНР. Вијетнам само покушава да обезбеди основне потребе националне одбране.

Без обзира на повремена трвења и територијалне спорове односи Кине и Вијетнама се разликују од односа КНР с блиским савезницима США као што су Јапан и Филипини. Кина придаје стратешки значај развоју својих односа с Вијетнамом, рачуна на то да ће увући ову кључну земљу Југоисточне Азије у велику економску сарадњу. Неразрешени територијални спор и постојање снажних националних расположења код обе стране може довести до локалних криза, али владе Кине и Вијетнама покушавају да угасе ове кризе пре него што односима буде причињена непоправљива штета.

Кад би Русија одбила да испоручује потребно наоружање Вијетнаму вијетнамска страна би се суочила с претњом постепеног губитка борбене готовости својих оружаних снага и с поремећајем равнотеже снага у региону. Снажан осећај сопствене незаштићености приморао би Вијетнам да се обрати једином алтернативном извору савременог оружја – САД и њиховим савезницима. За разлику од Русије САД скоро увек повезују војно-техничку сарадњу с испуњавањем комплекса политичких услова. Процес америчко-вијетнамског зближавања у војно-политичкој сфери већ постепено јача и могао би се убрзати. Вијетнам би добио сличну или чак већу количину оружја него што сад добија од Русије. И прешао би од политике балансирања између великих сила ка политици тесног савеза с САД. Одрицање Русија од испоруке оружја Вијетнаму имало би тако више озбиљних негативних последица по безбедност КНР од наставка ових испорука.

Василиј Кашин,