Инвеститори више не воле злато

26-10-2013 11:05:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Злато губи привлачност за инвеститоре. Већина фондова специјализованих за операције са златом великом брзином се избавља од овог племенитог метала. Пад интересовања инвеститора за злато одвија се у условима стабилног пада цена.

Највећи светски фонд SPDR Gold Trust поднео је извештај о највећем паду активе за последња три месеца. Од почетка године фонд се смањио за скоро 500 тона. И то што је за један дан Gold Trust у тренутку „смршао“ за скоро десет тона није било неочекивано за инвеститоре, истиче аналитичар финансијске групе БКС Олег Петропавловски.

- SPDR Gold Trust смањује своја улагања у злато већ одавно, зато што људи своја средства пребацују у другу активу. Ово није изненађење, тим пре што је мишљење тржишта управо такво да злато није најбоља актива у којој треба чувати новац. Овакав значајан пад за један дан може се објаснити тиме што је неки велики фонд затворио своје позиције.

Од почетка године вредност племенитог метала на тржишту је пала скоро за трећину, а последња три месеца злато се продаје у границама 1280-1400 долара за унцу. И чак и безначајан раст цена који се запажа од почетка јесени не зауставља одлив инвеститора. Финансијери смањују улагања у некада најстабилнију активу, пошто не виде основу за дугорочни раст цена. Интересовање за злато је тесно повезано с политиком Федералног резервног система САД, сматра главни стратег Инвестиционе компаније „РЕГИОН“ Валериј Пјатницев:

- Ако се погледају узроци због којих инвеститори „напуштају“ злато, општеприхваћена тачка гледишта у светској финансијској заједници је следећа: то је повезано с тим што се у САД очекује извесно побољшање економије. Плус, пре или касније ФРС ће смањити помоћ финансијском тржишту. Такође, очекује се повећање стопе. Односно, пре или касније ФРС ће почети да размишља о повећању стопе. И то ће бити катализатор да инвеститори почну коначно да распродају робна тржишта. Могуће је да ће доћи до пада не само злата, већ и нафте и метала.

Ипак, не треба журити с избављањем од злата. Чак и по најнегативнијем сценарију његова вредност тешко да ће пасти испод 1150 долара по унци, после чега ће пад стати. Инвеститори не очекују ни нагли пад цена других племенитих метала. По закону жанра, потражња за њима расте за време финансијске нестабилности и пада кад економија излази из кризе. Притом се ова прича понавља, уверен је Валериј Пјатницев:

Врхунац популарности се дешава једном у тридесет и нешто година. Врхнуац је био 1980, 1951. и 1920. године. Односно, ова историјска законитост се одржава. Очигледно, прошли смо кроз овај врхунац популарности злата код инвеститора управо 2008-2011. године.

Док већина берзанских индексних фондова оријентисаних на злато нагло „мршави“ инвеститори ослобођена средства воле да преточе у акције компанија и корпоративне облигције.

Татјана Голованова,