Јуриј Зајцев: оптужбе ФБИ изазивају само недоумицу

26-10-2013 11:10:28 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Односи Русије и САД током последњих 25 година приметно су се побољшали, али, изгледа, то се некоме не допада, - изјавио је у ексклузивном интервјуу Гласу Русије шеф центра за сарадњу Россотрудничество у Вашингтону Јуриј Зајцев.

ФБИ оптужује шефа центра Россотрудничество за помоћ у врбовању америчких грађана од стране руског обавештајног ресора. То је саопштило издање The Wаshington Post. Јуриј Зајцев изјављује да је оптужба неоснована.

- Какав је могућ коментар? Ту су могући само чуђење и недоумица, који су настали, када смо то прочитали, када су нам почели да се јављају људи, који су учествовали у нашим пројектима… Мислим на програме размене, које води Россотрудничество.

Током више година Руски центар науке и културе упознаје америчко друштво с животом савремене Русије. Само током последње три године нашу је земљу посетило више од хиљаду људи из 50 земаља, између осталих, из Америке. Јуриј Зајцев је подвукао да такви програми постоје и у САД-ама. Акције америчких власти су усмерене на заоштравање односа међу земљама.

- Вероватно, некоме се не допада, што радимо нешто добро, што заједно с Американцима радимо за добробит Русије и САД. Најједноставнија варијанта је, која се користи годинама, - да се измисли опасност од стране руских специјалних ресора, тобоже су свуда шпијуни, руска мафија, неки агент 007, неограничени буџет… Иначе, све је то попут холивудског филма. Оносно, потребно је неко страшило, које је попут капи жући у чаши меда. Штета, што ће том жућу плашити и услед тога могу да ограниче развој програма.

Руски културни центар жели да прошири контакте између руских и америчких грађана, те не намерава да обустави своју делатност, без обзира на покушај дискредитације тог програма. – тврди Јуриј Зајцев.

- И даље ћемо радити, наставити да причамо о Русији. Има велики број оних, који нас поштују. У Америци постоји друштво пријатељства с Русијом. Постоје и збратимљени градови, који имају своје програме. Свакако, Россотрудничество много чини да би помогло људима да контактирају, знају што више једни о другима и виде перспективе добре мирољубиве сарадње, која их узајамно обогаћује.

Подсетимо, саопштење да је ФБИ осумњичила Јурија Зајцева за врбовање америчких грађана, било објављено у листу The Wаshington Post са позивом на неки извор у правним органима САД. Међутим, судећи по публикацији, ФБИ не располаже неким директним доказима. Све сумње су основане само на томе, што је Зајцев организовао долазак Американаца у Русију, те је Россотрудничество преузело део трошкова.

Марија Баљабина,


КАТЕГОРИЈЕ