Виктор Иванов: Борба против дроге међународни задатак

27-10-2013 12:43:15 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија предлаже да се у Авганистану спроведе међународна антинаркотичка операција – такву је изјаву дала Федерална служба за наркоконтролу (ФСНК) на седнициЦентралноазијског антинаркотичког квартета у Исламабаду. У ексклузивном интервјуу Гласу Русије шеф ФСКН Виктор Иванов говорио је о резултатима тог сусрета.

У Пакистану је одржан 4. годишњи сусрет антинаркотичког квартета, који се састоји од Русије, Авганистана, Пакистана и Таџикистана. Током саветовања представници специјалних ресора и дипломати су размотрили заједничку делатност у борби против међународног наркотрафика, каже Виктор Иванов.

- Размотрили смо питања, повезана с реализацијом такозване путне карте сарадње, која је завршена потписивањем не само заједничке изјаве, већ и препорукама или својеврсним регулативама организације оперативне сарадње по питањима размене оперативних инфорамација; по питањима организације спровођења оперативног рада на територији једне државе на упит друге; по питањима, повезаним с организацијом контролисаних испорука, контролних куповина, као и питања, повезаних са уласком у криминалне групације.

ФСКН предлаже спровођење међународне операције за борбу против нарколабораторија у кључном месту северне наркомаршруте – авганистанске провинције Бадахшан. Виктор Иванов истиче да власти Авганистана и Пакистана, као и иначе други учесници квартета, подржавају тај предлог.

- Председник Пакистана је упућен у проблематику транзита преко Пакистана авганистанске дроге. Он је свестан размера читавог тог проблема. Размотрена су питања, повезана с неопходношћу ликвидације наркопроизводње у Авганистану, између осталог, уз коришћење инструмента СБ УН, примену такозване методике алтернативног економског инфраструктуралног развоја тог региона, као и могућности стварања глобалне алијансе за ликвидацију наркопроизводње у Авганистану.

Виктор Иванов је подсетио да су протекле године ФСКН Русије и МУП Авганистана спровели 5 заједничких антинаркотичких опреација, услед којих је ликвидирано 22 лабораторије и конфисковано 20 тона дроге.

Марија Баљабина,