Диктатура АНБ: Европи показали њено место

28-10-2013 09:13:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Агенција националне безбедности САД упозорава: раскринкавања Сноудена су опасна за специјалне ресоре савезника Вашингтона. Изјава АНБ је уследела за још једном скандалозном публикацијом листа Гардијан – испало је да је агенција прислушкивала телефонске разговоре 35 светских лидера. Барак Обама се већ извинио Франсоа Оланду и Ангели Меркел. То није било убедљиво: САД не намеравају да одустану од програма тоталног праћења. За сада европски руководиоци разматрају могућност разраде јединствених мера за заштиту личних података на Интернету.

На самиту ЕУ у Луксембургу европски политичари су поставили питање заједничког система заштите од америчког електронског праћења – међутим, даље од негодовања ствар није кренула. Додуше, ипак је била усвојена изјава, у којој је речено: прикупљање информација је важан елемент борбе против тероризма, али је губитак поверења способан да шкоди сарадњи. Самит је подржао намеру Берлина и Париза да имају преговоре с САД-ама ради разматрања такве ситуације. Британски премијер Кемерон, слушајући ту изјаву, враголасто се осмехнуо, свестан да АНБ давно шпијунира његове колеге и дели информације са Лондоном. Представници Италије, које, према подацима Сноудена, такође прислушкују давно и детаљно, ограничавају се неразговетним изјавама. Дакле, никакве реалне кораке за кажњавање Великог брата иза океана неће бити предузето, - уверен је посланик италијанског парламента Клаудио Фава.

- Француска влада је била просто приморана да се умеша у моменту, када је Сноуден предао листу Монд документе о програму прислушкивања Француза од стране Америчке АНБ. Само зато је Париз морао да примени строги тоналитет. Имам осећај да су и француски специјални ресори били обавештени о прислушкивању њихових грађана.

Барак Обама је већ пожурио да увери канцелара Немачке Ангелу Меркел да се њен телефон не прислушкује (он није прецизирао да ли је он био прислушкиван раније). Пре неколико дана председник САД је морао да убеђује у то и свог француског колегу. Обама је чак обећао да ће специјални ресори САД ревидирати методе свог рада – да би осигурали безбедност, а не би се мешали у лични живот грађана. Међутим, Вашингтон, свакако, неће да одустане од праћења. Дакле, у чему ће се састојати реформа америчких специјалних ресора, није јасно, тим пре што су у то уложена астрономска средства. Дакле, обећање америчког лидера да ће наћи нови баланс није ништа друго, него покушај да умири јавно мњење, - уверен је политиколог Сергеј Михејев.

- Све док Американци имају пројекат глобалног доминирања, док они званично објављују читав свет зоном својих животних интереса, амерички специјални ресори ће све пратити, користећи сва средства, којима располажу. Све друго ће бити само параван, објашњење за јавност, само то.

Барак Обама ће морати дуго да умирује јавност – раскринкавања тек почињу. Бивши новинар британског листа Гардијан Глен Гринвалд је изјавио да спрема нове материјале, које је добио од Едварда Сноудена. Већина тих сензација обухвата шпијунажу америчких специјалних ресора у Латинској Америци – Аргентини, Венесуели и свим осталим земљама. Ту АНБ има мноштво шпијунских операција, нарочито у вези са економском делатношћу земаља тог региона и њихових влада.

У новој партији докумената, коју је Сноуден узео од АНБ, а који се спремају за објављивање, садрже се подаци о шпијунирању Русије. Како се саопштава, информације је прикупљала и предавала Вашингтону једна од земаља НАТО-пакта. Иначе, Москву то није зачудило – она, као ни Пекинг, не спада у бенефицирани број савезника Америке. У руском МИП су изјавили: та раскринквавања неће утицати на руско-амекричке контакте. Дакле, само шпијунирајте, господо. За сада је резултат жеље Вашингтона да контролише све у свету само неслагања међу његовим сопственим савезницима.

Игор Силецки,