Сирију гуши чвор својих и туђих противречности

28-10-2013 09:15:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Процес регулисања сиријског конфликта има резултата. Током протекле недеље се сазнало да ће хемијско оружје бити уништено на време. Међутим, није јасно, ко ће га уништити и где. Термин одржавања конференције Женева-2 је практично одређен. Међутим, кључни учесници размењују услове њеног одржавања, који искључују једни друге.

Покушаји решења сиријске кризе су се стриктно поделили на два правца, независна један од другог: ликвидација сиријских хемијских арсенала и конференција Женева-2. Што се тиче хемијског оружја, напредак је видљив, може да се каже, да је он осетан. Већ је уништено око половине граната, бомби и ракетних бојевих глава, намењених за пренос према мети отровних супстанца. Кроз пар недеља ће та етапа рада бити завршена. Међутим, све до сада није јасно ко ће, где и када уништити залихе хемијског пуњења.

У уторак је МСП Борвешке потврдило да су се УН, САД и Русија обратили влади земље са молбом да прихвати на својој територији ради уништавања више од 500 тона отровних супстанца из Сирије. Међутим, већ у петак је стигло саопштење да Норвешка не намерава да ликвидира сиријско хемијско оружје на својој територији. Раније су исто тако реаговали Јордан и Турска.

Поред тога се у среду сазнало да је Русија спремна да размотри питање учешћа у ликвидацији хемијског оружја у Сирији, ако се јој обрате УН. О томе је новинарима изјавио шеф Министарства одбране РФ Сергеј Шојгу.

- За сада експерти Организације за забрану хемијског оружја не губе оптимизам, те су уверени да ће ликвидација сиријског хемијских арсенала успети тачно на време – до средине идуће године. Ако не успе решавање техничких проблема, те ће хемијско оружје остати на пређашњем месту, експерти се боје да би то могло да врати ситуацију регулисања сиријске кризе силом.

Паралелно са програмом утилизације хемијског оружја наставља се процес организације међународне конференције у Женеви. Женева-2 би могла да се одржи последње декаде новембра. Помињу се различни термини, међутим, ни то не гарантује одржавање, тим пре успех дугоочекиваног сусрета.

Ова је недеља почела од разматрања у светским медијима интервјуа, који је председник Сирије Башар Асад дао либанском ТВ каналу Ал-Мајадин. Он није искључио могућност свог учешћа у председничким изборима 2014. године, мада је недавно говорио да није привржен свом положају, те је спреман да оде. Већ у уторак лидер Националне коалиције сиријске опозиције Ахмад Џабар је изјавио да неће ићи у Женеву, ако није циљ конференције свргавање Башара Асада. Тог истог дана је други опозиционер, члан сиријског националног савета Хејсам ал-Малех је саопштио да ће противници Асада усвојити одлуку о Женеви-2 у време свог радног сусрета 1. новембра у Истанбулу. Без обзира на променљивост у изјавама Асада, хистеричне каприце опозиције, у Москви се ипак надају да ће конференција бити одржана и имати практичну корист.

Нажалост, акције и контрадикторне изјаве западних партнера Москве способне су да изневере позитивна очекивања. Документ, усвојен од стране учесника одржаног у Лондону сусрета групе Пријатеља Сирије стави пред потписницима пређашњи главни задатак – свргавање режима Асада. Национална коалиција се дефинише као једини законити представник сиријског народа. У руском МИП су карактерисали лондонски документ као слабо прикривену претњу повратка сценарију коришћења војне силе.

Иначе, ове недеље се такође сазнало да ће отприлике 5.-6. новембра специјални представник УН и Лиге арапских држава Лахдар Брахими имати тростране консултације с заменицима шефова МИП РФ и САД у оквиру припрема Женеве-2. Међутим, на позадини резултата последњег саветовања групе Пријатеља Сирије изјаве свих њених учесника о надама на мировну конференцију подсећају на празне декларације.

Наталиjа Коваленко, Лада Коротун, Никита Сорокин,