Ана Карењина на Острву Слободе

28-10-2013 09:19:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Један од водећих позоришних колектива Москве – Позориште Вахтангов има част да отвори јубиларни 15. Међународни позоришни фестивал у Хавани. Глумци ће три пута давати приредбу Ана Карењина на позорници Националног позоришта Кубе, где има 2,5 хиљаде седишта. Улазнице су биле распродате много раније.

Прва приредба је одржана пре званичног отварања форума, 24. октобра у дупке пуној сали – присуствовала је читава стваралачка елита Кубе на челу са министром културе Рафаелом Бериалом. Иначе, ова посета Московљања је суперсензација. Током дужег историјата позоришта Вахтангов, који траје више од девет деценија, његови глумци никада нису гостовали на Куби. Они су обишли Европу, САД, Канаду, међутим, на Острво Слободе су дошли први пут, и то, са најнеобичнијом представом у свом репертоару – Аном Карењином. Чак и за Москву ова приредба, чија је премијера одржана протекле године, била је велико изненађење. Какве само Карењине нису биле у Русији - отаџбини аутора романа, генија руске књижевности Лава Толстоја! Били су приредбе, филмови, балети, међутим у позоришту Вахтангов су створили нешто своје: кореографска приредба у извођењу драмских глумаца. Два и по сата – без иједне речи: игре, пластика, пантомима у пратњи музике класика 20. века Алфреда Шниткеа. Поставила је приредбу познати литвански кореограф Анжелика Холина. Она је уверена – нема разлике – да ли је то балет или пластична драма.

- Немојте да тражите назив жанра или стила, јер је то бесмислено. Иначе, када дочекате вољеног човека, није вам важно да ли се зове Костја или Петја. Важно је како се с њим осећате.

Захваљујући богатој машти редитеља два и по сата гледаоци седе, затајивши дах. Анжелика Холина је убедила глумце да се не би бојали језика покрета. Услед тога се чак и старија генерација одлучила да изађе на позорницу у солистичким партијама. Например, водећи глумац, 58-годишњи Евгениј Књазев је сјајно тумачио улогу Алексеја Карењина, мужа главне јунакиње. Према речима Књазева, прво је сумњао да ли сме да учествује у таквој приредби, али је брзо то савладао.

- Сви смо поверовали Анжелики, јер, како је говорио наш учитељ Вахтангов, створите атмосферу, онда ће можда све успети.

Ана Карењина, осим свега другог, успешна је варијанта за гостовања. Прво, перипетије толстојевог романа су познатье читавом свету: он је преведен на десетине језика, прича о љубави, превари и самоубиству јунакиње екранизирана је више, него било које друго дело Толстоја. Друго, језик игре, којим се прича ова трагедија, интернационалан је, њега разумеју у свакој земљи.Ана Крењина је достојно откриће хаванског позоришног форума, највеће у Западној хемисфери смотре сценске уметности, у којој учествују професионалне трупе из 20 земаља. То је важно тим пре због тога, што је данашњи фестивал у Хавани посвећен 150. годишњици рођења великог грађанина Русије, реформатора позоришне уметности Константина Станиславског.

Рита Болотска,