Грузијски сан се остварује

30-10-2013 09:59:17 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На председничким изборима у Грузији води кандидат владајуће коалиције Грузијски сан Георгиј Маргвелашвили. Према прелиминарним подацима, он је добио више од 60% гласова – скоро три пута више него Давид Баркадзе, кога је кандидовала партија Михаила Саакашвилија. Тројку лидера заокружује Нино Бурџанадзе из странке Демократски покрет – Јединствена Грузија.

За разлику од претходних предизборних кампања и масовних акција и револуција које су им претходиле, актуални председнички избори у Грузији су протекли мирније. Георгиј Маргвелашвили је био толико уверен да ће победити у првом кругу да је уочи избора чак обећао да ће одустаити од учешћа у другом кругу ако он буде био потребан. Политиколози су већ назвали ове изборе „рејтинг гласањем“. Према новој редакцији Устава, председник у значајној мери постаје декоративна фигура. Управљаће земљом парламент и премијер.

Бидзина Иванишвили је више пута изјављивао да ће дати оставку после председничких избора. Наредних дана од намерава да одржи реч и саопшти име наследника. Председник ипак и даље остаје шеф државе.

Коначни резултати гласања треба да буду објављени најкасније за 20 дана. Али већ је јасно да се епоха грузијског реформатора Михаила Саакашвилија ближи крају.

Победа Маргвелашвилија ће пружити шансу за изсвесно зближавање Тбилисија и Москве. Зна се да владајући Грузијски сан не планира да заоштрава односе са Русијом као што је то чинио Саакашвили, али истовремено не доводи у сумњу и прозападни вектор, курс ступања у НАТО и у ЕУ. Нови председник ће највероватније бити привржен курсу обнове поверљивих односа између Русије и Грузије, сматра генерални директор Информационо-аналитичке агенције Весник Кавказа, политиколог Исмаил Агакишијев:

- Захваљујући томе можда ће започети одређено кретаењ у економском погледу, а у територијалном питању које веома брине Грузију, највероватније земља ће плутати између могућег, немогућег и мало вероватног. Пошто је победник представник Иванишвилија и у парламенту већи је део управо представника Грузијског сна. И ми смо већ видели конкретне кораке у побољшању односа, на пример повратак грузијских производа на руско тржиште. Сада ће се ова политика наставити.

2004. године Михаил Саакашвили помоћу гомиле издејствовао је оставку свог политичког учитеља Михаила Шевернадзеа. Сада Саакашвилијев режим у земљи отворено називају криминалним. Са његовим именом се повезује елитарна корупција, стварање друштва страха, мучења у затворима, масовне политичке емиграције, строгих обрачуна са опозицијом, као и прекид вековних односа са Русијом и крвава осетинска авантура која је довела мал те не до распада земље.

Резултати избора у Грузији су закономерни, сматра шеф комитета Државне думе Русије за међународне послове Алексеј Пушков. У свом микроблогу на Твитеру он је написао: Михаил Саакашвили је понудио људима само антируску платформу и своје старе грехе. А то није довољно за победу.

- Од 2008. године у односима Москве и Тбилисија започео је врло сложен период. Али дуготрајно историјско искуство показује да Русија и Грузија имају добре перспективе за успостављање односа, истакао је у интервјуу за Глас Русије члан Комитета Државне думе за послове ЗНД и везе са сународницима, амбасадор Русије Васили Лихачов:

Једна од главних тема ових избора и предизборне кампање коју је спроводио и победник трке је побољшање односа са суседима, и пре свега са Русијом. Мислим да нови председник Грузије неће прилазити том проблему искључиво са декларатиних позиција. Како је раније изјавио актуални премијер Грузије, ово питање спада у приоритетна. Судећи по оним резултатима које је његов тим постигао у сфери економије, здравства, пољопривреде, обнове трговинских односа после седмогодишњег прекида са Русијом, овај тренд ће бити један од главних у политичком програму новог председника.

Што се тиче става Русије, претпоставио је Василиј Лихачов, Москва се залаже за обнову добросуседских односа на бази признања савремених реалија од стране Грузије. У програму руске дипломатије је развој трговинско-економског дијалога, хуманитарних веза, обнова богатих у историјском погледу односа у сфери културе, спорта, туризма, истакао је руски посланик.

Лада Коротун,