Размештање америчке ПРО у Европи за Русију неприхватљиво

30-10-2013 10:01:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На југу Румуније започели су радови на размештању противракетног комплекса европске ПРО коју праве САД и НАТО. У бившој ваздухопловној бази у Девеселу до 2015. године биће постављен амерички вишенаменски противавионско-ракетни комплкес Иџис, опремељен ракетама пресретачима Стандард-3.

Комплекс је намењен пресретању балистичких ракета средњег и малог домета. За Русију размештање елемената америчке ПРО у Европи, између осталог у Румунији и Пољској, принципијално је неприхватљиво. То ствара опасност за стратешке нуклеарне снаге земље – како за ракенте трупе стратешке намене, тако и за поморске нуклеарне снаге, подвлачи члан Друштвеног савета у војно-индустријској комисији владе Руске Федерације Михаил Ходарјонок:

- Размештање противракетних комплекса у непосредној близини од позиционих региона ракетних снага стратешке намене може битно да ослаби узвратни ударац по вероватном противнику. Зато је став Русије овде једнозначан: то може да нам битно нашкоди.

Став руских експерата у том питању виталном по националну безбедност једнодушан је – постављање елемената ПРО у Европи може да оштети стратешки нуклеарни потенцијал Русије. Зато руски став остаје непромењен, говори директор Центра за стратешку коњуктуру Иван Коновалов.

- Ипак, последње године ситауција је постала мало мање критична, пошто је ратоборна реторика претходних година достигла врхунац. И руска страна је била спремна да се одлучи на крајње мере. Али, уз помоћ преговора неки консензус је био постигнут. Истина, ни до каквог конкретног споразума стране нису дошле. Зато Русија остаје при свом ставу.

Американци одбијају да дају правно обавезујуће гаранције неусмерености америчког система ПРО против Русије, они се ограничавају само усменим уверавањима. И не ради се о томе што је за америчку страну стварање глобалног система ПРО постало фикс идеја.

Конкретни комплекс могућих мера од стране Русије на постављање елемената ПРО више пута је назмаћен, подвлачи експерт. То је и размештање ракетних комплекса Искандер у Каљининградској области, и одређивање деловања ракетних трупа стратешке намене, наравно, ако буде постојао одговарајући указ руководства земље. Истовремено обнављање политичке конфронтације између Русије и САД није повољно ни за једну страну. Сада стране, напротив, треба да делују заједнички, решавајући на пример проблеме борбе против међународног тероризма.

Олег Нехај,