Командант ратног ваздухопловства РФ генерал-пуковник Виктор Бондарев посетио Иран

30-10-2013 10:09:40 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

Нова етапа војно-техничке сарадње


Војна и војно-техничка сарадња Москве са Техераном има дугу историју. У последње време војна и војно-техничка сарадња је практично дошла до нуле. Међутим, сада се у том правцу отварају нове могућности. Потврда томе је и прва званична посета руских официра Ирану после избора новог председника Роханија.

Командант ратног ваздухопловства РФ генерал-пуковник Виктор Бондарев је преговарао са иранским колегом Хасаном Шахом Сафијем, командантом иранске базе ПВО „Хатам ал Анбија“, бригадним генералом Фарзадом Есмаилијем и командантом ратног ваздухопловства и космичких снага Корпуса Иранске револуционарне гарде (ИРГ) генералом Амиром Ал Хаџизадијем. Командант ратног ваздухопловства РФ је, такође, посетио и базе ратног ваздухопловства Ирана у Техерану и Исфагану, погледао предузећа за ремонт авиона МиГ-29, Боинг-707, С-130, центар за обуку пилота. У Универзитету авијацијских технологија „Шахид Сатари“ генерал Бондарев се срео са његовим начелником, бригадним генералом Мухамедом Бахшандијем.

Још за време шаха односи двеју земаља у војној области су били довољно блиски. После исламске револуције 90-их година Русија је постала водећи испоручилац технологије и наоружања Ирану. Њен удео у овом сегменту иранског увоза је износио више од 60%. Русија је Ирану испоручила борбене авионе МиГ-29, Су-24МК, ПВО и ракетне системе (ЗРС) С-200ВЕ, три дизел подморнице типа „Кило“ и много друге технике, укључујући и оклопну. О данашњој ситуацији говори политиколог Владимир Јевсејев:

- У условима када нису јасно дефинисани иранско-амерички односи, када не постоји сигурност у скори крај иранске нуклеарне кризе и уз мноштво регионалних проблема у које је Иран увучен, за Техеран је врло важно да обнови војну сарадњу са Русијом. И Москва би, са своје стране, желела да се та сарадња са Ираном обнови.

Руска војна делегација је у Техерану разговарала о сарадњи у области одбране – од веза по линији ратног ваздухопловства и ПВО, размене информација и технологија у авијацији и противваздушној одбрани, до проблема електронике, радара, повезаних са противваздушно-ракетним комплексима. Разговарало се и о обуци војних пилота, сервису војне технике ратног ваздухопловства, размени стручних искустава у овој области.

Што се тиче ситуације око старог уговора о испоруци Ирану руских комплекса ПВО С-300, ту је уговор о испоруци пет ракетних комплекса на суму од 800 милиона долара потписан 2007. године. Руски председник Дмитриј Медведев је 2010. године замрзнуо његову реализацију. Иран је поднео тужбу у међународном суду на суму 4 милијарде долара. Тужба за сада лежи у суду. У последње време су се појавиле информације да Москва не искључује ни понуде Техерану у виду алтернативних варијанти, испорука сличних, чак и савременијих система ПВО. Како-тако, али неки аспекти ове ситуације су били предмет разговора у току ове посете. Међутим, војни експерти говоре да командант ратног ваздухопловства није овлашћен да води званичне преговоре о испоруци С-300 и о другим питањима испоруке наоружања и војне технике у иностранство.

Дијалог официра Русије и Ирана се одржао. Одређене су позиције обе стране по питању војне сарадње и перспективе развоја. Говорећи о политичкој важности посете генерала Бондарева, руководилац Института за стратешке процене Виктор Мизин је истакао:

- Москва, развијајући сарадњу са Ираном, шаље сигнал Западу. Јер је позиција Русије била да се спречи производња нуклеарног оружја у Ирану, али без оштрих санкција. Москва се залаже за развој нормалних односа са Техераном, да се он не сатера у ћошак, јер то није продуктивна политика. Тако да је сарадња у војној области – у потпуности нормална сарадња и, вероватно, ће се развијати и ширити.


Владимир Сажин,