САД мењају своју тактику на Блиском Истоку

30-10-2013 10:23:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Републиканци критикују Обаму за пасивност на Блиском Истоку. По њиховом мишљењу, одустајање актуелне администрације од улоге лидера у региону прети озбиљним последицама по националну безбедност САД.

Према мишљењу сенатора републиканаца Џона Мекејна и Линдсија Грема, неуспех администрације у Сирији је део велике кризе угледа САД на Блиском Истоку.

Треба подсетити да су ставови САД и Саудијске Арабије почели да се разилазе одмах пошто је Обама одустао од војног мешања у сиријски конфликт док су Саудијци из све снаге подржавали сиријску оружану опозицију. Осим тога, забринутост саудијских власти изазива започета нормализација односа између САД и Ирана, који претендује на вођство у региону Персијског залива и читавог Блиског Истока. Говори главни уредник интернет-издања Тера Америка Борис Межујев.

- Што се тиче зближавања са Техраном, као таквог зближавања нема – постоји нормализација, размрзавање односа. То је, сматрам, стратешки курс другог Обаминог мандата. Он треба да оде, оставивши за собом политички решен ирански проблем. Програм максимум је успостављање дипломатских односа.

Борис Межујев сматра да Обама спроводи на Блиском Истоку врло разуман курс. Јер би размрзавање односа са Ираном у извесном смислу само утврдио свој поредак у региону.

Између осталог, постоји мишљење да извесно удаљавање САД од Саудијске Арабије има под собом управо економску основу. Према тој верзији Американци губе интересовање за Саудијце у првом реду зато што им такозвана шкриљачна револуција даје независност од нафте из Персијског залива.

Занимљив је још један прилично чудан блискоисточни савез – Саудијска Арабија и Израел, којима је у истој мери, мада из различитих разлога, неповољно размрзавање иранско-америчких односа. Политичка трвења између САД и Израела само јачају у контексту покушаја Обаме да реши ирански нуклеарни проблем мирним путем. Стиче се утисак да се две земље налазе на прагу велике свађе. Али шеф катедре међународних организација и мировних политичких процеса Факултета међународне политике Московског државног универзитета Андреј Сидоров сматра да то ни из далека није тако.

- Односи САД са Израелом у последњих 10 година преживљавају преформатирање. Ако се сетимо Обаминог каирског говора из 2009. године, његовим садржајем Израел није био превише задовољан. Али мени се не чини да ће Вашингтон на било који начин деловати против интереса Израела. У САД је велики израелски лоби. И Обама се неће одлучити на то да изгуби таквог савезника, који је деценијама подржавао Вашингтон. Али за сарадњу са арапским светом важно је показати да САД спроводе политику једнаке удаљености. У стратешком погледу САД и за време Обаме и после њега чуваће односе са Израелом.

Другим речима, неодлучност Обаме на Блиском Истоку коју критикују републиканци може се оценити као имиџ-корак који има за циљ да покаже да се Бела кућа налази у мејнстриму актуалне геополитике. И ако на заласку епохе једнополарности стари методи више не раде (што не желе или не могу да схвате Обамини критичари у Сенату), амерички председник мења мач за рало, не губећи из вида стратешки задатак очувања изузетне улоге своје земље на међународној сцени.

Сергеј Дуз,