Русија може да затражи од Кијева аванс за гас

30-10-2013 09:35:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ујутру новац, увече гас. Украјина до данас није платила Русији гориво, испоручено у августу. Ако проблем задужености не буде решен у скорије време, Москва може да започне да продаје гас Кијеву према авансу – такву изјаву је дао руски премијер Дмитриј Медведев.

На данашњи дан дугови Украјине за гас износе 882 милиона долара – ове податке навео је директор Гаспрома Алексеј Милер. Украјински премијер Николај Азаров је признао проблем, али га је назвао некритичним. Руско руководство се са таквом поставком питања не слаже. Ево како је прокоментарисао ситауцију председник владе РФ Дмитриј Медведев.

- Треба се коначно одредити и понудити други механизам обрачунавања. Судећи по оним изјавама које се чују, наше колеге не виде овде посебне проблеме. Ако не виде проблеме, значи не планирају да плате, ако не желе да плате, значи прећи ћемо на аванс.

Како истичу експерти, Кијеву то није први пут да се показује као не превише поуздан пословни партнер – инциденти попут данашњег се дешавају са завидном редовношћу. Неколико пута су се претарали у гасне ратове када је руски Гаспром био приморан да обустави испоруке горива у Украјину, а Кијев је као одговор почињао такозвано недозвољено узимање гаса из цеви која води у Европу.

Николај Азаров је изјавио да власти Украјине држе ситуацију под контролом. Истина, како ће се она решавати за сада се не зна, посебно ако се узме у обзир да је финансијски проблем у Нафтогазу Украјине близак критичном. Детаљније говори руководилац аналтичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник:

- Нафтогаз има проблем са финансијским благостањем – у ствари компанија је блиска банкротству. То се често износи чак на разматрања парламента, издвајају се одређена стабилизациона средства за задржавање компаније Нафтогаз на површини. Зато је јасно да је са новцем велики проблем.

Ситуација је тим пре парадоксална пошто, како примећује експерт, Русија издваја украјинској страни кредите за куповину руског гаса. Уз то, како је истакао директор Гасрпома Алексеј Милер, руски концерн је у последње време више пута излазио у сусрет украјинским колегама. Тако је Нафтогазу био исплаћен аванс за транзит руског гаса у Европу и дато одлагање исплате дугова до 1. октобра. Али овај рок је одавно истекао. Кршење услова из уговора и додатних споразума од стране Кијева може да примора Гасрпом да затражи од украјинских партнера аванс за испоручено гориво. Захтев је оправдан, признају епсперти, али он неће бити изводив за Кијев. Говори директор Фонда за енергетски развој Сергеј Пикин.

- Авансирање испорука је по мени немогућ задатак за Украјину. Зато ће Украјина на све начине покушавати да ту тему блокира. Новац она неће наћи, а одсуство плаћања ће аутоматски доводити до затварања вентила.

При томе експерти не искључују да претња преласка на авансно плаћање сама по себи може да диспицплинује украјинске партнере. Између осталог, за сада се посматрачи слажу да ће ситуација око дугова највероватније бити разрешена без примене строгих мера и неће се претворити у нови гасни рат.

Влад Гринкевич,